Kış Lastiği Nedir?

Kış soğuklarını iyiden iyiye hissettiğimiz bu günlerde herkesin merakla beklediği kar, Türkiye’nin bazı şehirlerinde yüzünü gösterdi. Özellikle kar yağışı ve buzlanma, sürücüler için ciddi tehlike oluşturuyor. Araçla güvenli ve konforlu yolculuğun anahtarı ise; kış lastiği. Kış lastiği kullanımı aynı zamanda zincir kullanımına karşı tek etkili ve yasal alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

 

Neden Kış Lastiği Kullanmalısınız?

Hava sıcaklığı azaldığında, aracınızın normal lastikleri sertleşir ve kış şartlarında kullanımı güvensizleşir. Kış lastiğindeki kauçuk bileşik, normal lastikten farklı olarak buz ve karda sizin ve aracınızdaki diğer yolcuların güvenliğini artırır. Sürücülerden kaynaklı trafik kazalarının başlıca nedenlerinin en üst sırasında “Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak” yer alıyor. Dolayısıyla hızınızı hava durumunun elverdiği koşullara uydurmamak kadar, aracınızı hava durumuna uygun biçimde yola çıkarmamak, yani kış mevsiminde uygun lastikleri kullanmamak da kaza nedenleri arasında yer alıyor.

 

Kış Lastiğini Nasıl Kullanmalısınız?

  • Yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçmek için kar, yağmur ve buzlanma gibi kötü hava koşullarını beklemeye gerek yok. Mevsim boyunca kış lastikleri aracın 4 lastiği için de kullanılmalı.
  • Kış lastikleri karlı ve buzlu yollarda kullanılabildiği gibi 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanılabilir.
  • Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Karayolu Trafik Yönetmeliği gereği; araçta kullanılan kış lastiğine ek olarak karlı ve buzlu yollarda kar zincirinin de araçta bulundurulması zorunlu.
  • Diş derinliği azalmış lastikler su tahliyesi yapamadığı için fren mesafesinin uzamasına neden olur. Bu sebeple lastiklerin diş derinliklerine dikkat edilmeli.
  • Karlı bir zeminde yola çıkarken hızla kalkmak yerine araca yavaş yavaş hız verilmeli. Lastiklerin patinaj yapması, karın sertleşip daha kaygan bir zemine dönüşmesine sebep olabilir.
  • Lastik tabanlarının yola tam olarak oturması için hiçbir durumda lastiklerin havası düşürülmemeli.
  • Unutmak gerekir ki soğuk havalarda standart lastik kullanmak yakıt sarfiyatını artırır.

 

Kış Lastiği Kullanmanın Faydaları Neler?

  • Yüksek yola tutunma ve yolu kavrama gücüyle kaza yapma riski azalırken güvenli bir sürüş sağlanır. 
  • Kaygan ve ıslak yollarda daha kısa fren mesafeleriyle aracın güvenliğini artırır.
  • Kar, buz, su üzerinde veya çamurlu yüzeylerde araba kullanırken üst düzey güvenlik sağlar.
  • Yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmez, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar. 


Koalay.com olarak size kış lastiği hakkında birçok bilgi verdik. Bu bilgilerden yararlanarak aracınıza uygun kış lastiği ile güvenli yolculuklar yapabilirsiniz.

 

Zorunlu trafik sigortası motorlu bir taşıtın kusurlu olarak üçüncü şahıslara verdiği zararları karşılar. Araç kullanırken başınıza gelebilecek olası bir kaza durumunda aracınızı ve kendinizi güvence altına almak için kasko yaptırmanızda fayda var. Online araç sigortası teklifi almak için hızlı ve güvenilir bir adres arıyorsanız, Koalay.com’u tercih edebilirsiniz.


Soğuk Havalarda Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk Havalarda Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk ve karlı günlerde, aracınızı çalıştırırken dikkat edeceğiniz birkaç yöntem ise aracınızın yolculuk boyunca dengeli ve güvende çalışmasına yardımcı oluyor.

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç kış bakımı nedir, nasıl yapılır, kış lastiği takmak, fren ve silecek kontrolleri, kışlık motor bakımı...

Dört Mevsim Lastiği Nedir?

Dört Mevsim Lastiği Nedir?

4 mevsim lastik, dört mevsim lastiğinin özellikleri nelerdir, kış lastiği, yaz lastiği,