Sigorta Eksperi Ne iş Yapar?

Sigorta Eksperi Nedir?

Taraflar arasında çıkan anlaşmazlıkla mahkemeye intikal etmiş ya da herhangi bir şeyin değerini belirlemek amacıyla oluşan zararın hasar maliyetini belirlemek için görevlendirilmiş kişilere eksper adı verilmektedir.

Sigorta eksperi, belirli alanda uzmanlaşmış kişilerdir. Sektörde çok sayıda eksper görev almaktadır. Bunlardan bazıları banka eksperi, sigorta eksperi, deniz eksperi, gayrimenkul eksperi ve oto eksperidir.

 

Eksper Nasıl Olunur?

Ülkemizde ikamet eden kişinin sigorta eksperi olması için Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği bazı şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir. 

  • Eksper olabilmek için özelikli bir meslek sahibi olma şartı yoktur. 
  • Eksperliğe başvuranların daha önceden iflas veya konkordato ilan etmemiş ve medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olması gerekir.
  • Oto eksperliği için en az 2 yıllık meslek yüksek okullarından diğer sigorta sektörleri için ise en az 4 yıllık lisans bölümlerinin birinden mezun olunmalıdır.
  • Hazine Müsteşarlığı sigorta eksperi ihtiyacı olduğuna kanaat getirirse kontenjan oluşturur.
  • Üniversite mezunu herhangi biri eksperlik için Hazine müsteşarlığının açtığı sınava başvurabilmektedir.
  • Sınavda başarılı olanlar Sigortacılık Eğitim Merkezinin (SEGEM) verdiği eğitime katılmaya hak kazanmaktadır.

SEGEM eğitimi tamamlandıktan sonra tekrar sınava girmek gerekir. Başarılı olunduğu takdirde zorunlu staj uygulamasını tamamladıktan sonra eksper olunmaktadır.

Sigorta Eksperi Ne İş Yapar?

Sigorta sözleşmesinde belirtilen risklerin gerçekleşmesiyle sigorta eksperi devreye girer ve ne kadar zarara uğranıldığını tespit eder. Eksper inceleme yaparken dikkat ettiği unsurlar ise ;

  • Oluşan hasarı inceleyip hasar miktarını hesaplamak,
  • Hasarın nedenini tespit etmek,
  • Sözleşmeye göre hareket etmek,
  • Uzmanlık alanı ile ilgili değerlendirme yapmak.

Örneğin; sigorta yaptırılan konut deprem, yangın veya hırsızlık nedeniyle hasar gördüğünde konut sigortası bu riskleri kapsıyorsa eksper devreye girmektedir. Uğranılan hasar tespit edildikten sonra ödeme talep edilir.

Sigorta sektöründe her eksper kendi alanında değerlendirme yapmaktadır. Bir eksperin her alanda sigorta sözleşmesi üzerinde çalışması doğru değildir. Eksper görevini aldıktan sonra herhangi bir nedenle görevini yarıda bırakmak zorunda kalırsa İcra Komitesinden yeni eksper talep edilir.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nedir öğrenmek için sayfamızı ziyaret edin.

Ekspertiz Ücretleri Ne Kadar?

Eksper ücretleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Belirlenen ücretler her sene üretici fiyat endeksinde yaşanan artış oranında arttırılır. Bu ücretin içerisinde eksperin ulaşım, konaklama ve diğer giderler ilave değildir. 

Sigorta eksperi, isteğe bağlı olarak bağımsız veya bir şirkete bağlı olarak çalışabilmektedir. Sigorta eksperi ücretleri genel olarak rapor sayısına orantılı olup tecrübeli sigorta eksperi 5 bin -10 bin TL arasında maaş almaktadır.

 


Güvence Hesabı Nedir?

Güvence Hesabı Nedir?

Güvence hesabı, güvence hesabı kapsamı, güvence hesabı amacı, güvence hesabı tazminat primi, güvence hesabına başvuru, güvence hesabı kapsamında dahil olmayan durumlar, güvence hesabı kapsamına giren durumlar, güvence hesabı kapsamındaki sigortalar

DASK İle Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

DASK İle Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası, DASK Tazminatı 2023, Konut Sigortası, DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Farklar, DASK Fiyatları, DASK Poliçesi

DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

2024 DASK Teminatı, DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır, DASK Hasar İhbarında İstenen Belgeler, DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır, DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?