Kiracılar Kendi Adına DASK Yaptırabilir mi?

 

Zorunlu Deprem Sigortası, diğer adıyla DASK ev sahiplerinin kendi adına yaptırabileceği bir sigorta türüdür. Kiracı kendi adına Zorunlu Deprem Sigortası yaptıramamaktadır. Yalnızca “Sigorta Ettiren” olarak ev sahibi adına yaptırabilmektedir.

Ev sahibine ait TCKN poliçede belirtilir ve “Sigortalı” olarak yer alır. Bu durumda da kendi adına yaptırmış sayılmayacağı için olası bir deprem durumunda tazminat ödeneceği zaman tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenmektedir. Kiracı tarafından yaptırılan sigortalar için, ödenen sigorta primi ev sahibinden tahsil edilebilir veya kiradan düşülebilmektedir.

 

DASK Yaptırmadan Ev Kiralanabilir mi?

  • Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren bir binanın elektrik ve su abonelik işlemleri gerçekleştirilmeden önce sigortanın var olup olmadığı ilgili kuruluşlar tarafından kontrol edilir.

  • Abonelik işlemleri sırasında sigorta poliçesinin varlığı elektronik ortamda veya poliçe aslı ile teyit edilmeli ve elektrik dağıtım şirketi kayıtlarına not etmelidir. Kontrol yapılmadan abonelik işlemi tamamlanamaz.

  • Ev sahipleri elektrik ve su faturasını kendi adına düzenleyecekse, evlerini kiraya vermeden önce Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıdır.

  • Kiracı elektrik ve su faturasını kendi adına düzenleyecekse, bu durumda ev sahibi adına sigorta ettiren olarak Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıdır. Sigorta primlerini bu durumda kiracı öder, daha sonra ev sahibinden alır veya kiradan düşülmelidir.

 

Sigorta Ettiren ve Sigortalı Ne Demek?

Sigorta ettiren; sigorta sözleşmesini yaptıran ve prim ödemekle yükümlü kişidir.


Sigortalı; ev sahibidir ve olası deprem durumunda tazminatın ödeneceği ve sözleşmeye konu olan kişidir. Tazminat tutarı belirlendikten sonra en geç 1 ay içerisinde sigortalıya ödenir.

DASK yaptırırken gereken belgeler hakkında detaylı bilgiyi DASK başvrusu için gereken belgeler sayfamızdan edinin.

 

Ev Satın alırken DASK’ı Kim Yaptırmalı?

Zorunlu Deprem Sigortası tapuda belirtilen hak sahibi adına yaptırılabildiği için daireyi satın alan kişinin yaptırması gerekmektedir. Konut kredisi kullanabilmek için DASK yaptırmak zorunludur. Satın alınan bir dairenin Zorunlu Deprem sigortası olup olmadığını kontrol etmek için DASK Çağrı Merkezi (AlO DASK 125) aranabilir.
Sahte poliçelere karşı poliçenin geçerli olup olmadığını test.dask.gov.tr adresinden kontrol edilebilmektedir.

 

DASK Sigorta Süresi ve Yenileme

Zorunlu Deprem Sigortası süresi başladığı tarihten itibaren 1 yıldır. Süre dolduğunda aynı sigorta şirketi veya başka bir şirket ile yeniden sözleşme yapılmalıdır.
Poliçe yenileme, süresi dolmadan önce 60 gün içerisinde yaptırılabilmektedir. Vade bitişinden itibaren 30 gün içerisinde yenilenen poliçelerde %20 indirim uygulanmaktadır.

Eski poliçe bilgileri DASK sistemlerinde kayıtlı tutulmaktadır. Geçmiş yıllara ait sigorta belgelerinin saklanması bu nedenle zorunlu değildir. DASK poliçesinin nasıl sorgulandığı hakkında detaylı bilgiyi DASK poliçesi nasıl sorgulanır sayfamızdan edinin.


Sigorta Eksperi Ne iş Yapar?

Sigorta Eksperi Ne iş Yapar?

sigorta eksperi nedir, eksper nasıl olunur, sigorta eksperi ne iş yapar, ekspertiz ücretleri ne kadar?

Depremden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Depremden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Ağır can kayıpları verdiğimiz depremlerden kaçınabilmenin yolu, depremi anlayabilmek ve ondan korunabilmenin yollarını keşfetmekten geçiyor.

DASK Sigortası İptal Edilebilir mi?

DASK Sigortası İptal Edilebilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası’nda Zeyil ve İptal İşlemleri, Sigorta Ettirenin Yanlış Beyan Vermesi Durumları, DASK Poliçesinde Değişiklikler Zeyil İşlemi