Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kış aylarında aracınızla güvenli bir yolculuk yapmak isterseniz, aracınızın kış bakımının eksiksiz olarak yapıldığından emin olmalısınız. Kış ayı demek, havaların soğuması demek olduğundan yağmur, kar ve buz gibi doğa olaylarıyla daha sık karşılaşacağınız anlamına gelmektedir. Aracınızın kış bakımı, bu yüzden oldukça önemlidir. Aracınızın kış bakımını eksiksiz olarak yapmak için ne gibi önlemler almanız gerektiğini, bu yazımızda bulabilirsiniz.

Araç Kış Bakımı Nedir?

Soğuk, yağışlı hava koşulları ve buzlu, karlı zeminler için alacağınız tüm önlemler aracınıza kış bakımı yaptığınız anlamına gelir.

Kış bakımı hafife alınacak bir konu değildir. Kış aylarında bakımsız olan araçlar arıza durumu yaşayabileceği gibi arızalara bağlı olarak kazalarda meydana gelebilir. Bu nedenle siz siz olun aracınızı kışa hazır hale getirin.

Kış Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aracınızı kışa hazırlarken dikkatsiz ve özensiz davranmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kış şartlarının ağır geçtiği bir yerde yaşıyorsanız daha özenli davranmanızda fayda var. Aracınızın kış bakımını yaparken, dikkat etmeniz gereken maddeleri aşağıda bulabilirsiniz;

  • Kış lastiği olmazsa olmazınız olmalı

Yük ve yolcu taşıyan araçların kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayarak 1 Nisan’da sona erer. Kış lastiklerinin dişleri yaz lastiklerine göre daha derin olduğu için, yağışlı havalarda daha iyi bir yol tutuşu sağlar.

Aracınızın 4 lastiğini de kış lastiği olarak değiştirmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken unsur lastik dişlerinin 4 mm derinliğinde olmasıdır. Kış aylarında yapacağınız yolculuklarda kış lastiği kullanmanız kendiniz ve aileniz için atmanız gereken ilk adım olmalıdır. Ayrıca kar zincirini de aracınızda eksik etmeyin. Kar zincirinin çapı kış lastiğinizin çap ölçülerine uygun olmalıdır.

Kış lastiği nasıl ve ne zaman takılır detaylı bilgi için ilgili sayfayı ziyaret edin.

  • Antifiriz bakımını unutmayın

Antifiriz, aracınızın radyatörlerindeki suyun donmamasını sağlar. Kış aylarında, hava sıcaklığı 0 derece ve altına düşeceği için suyun donmaması için kullanılan antifiriz sıvısı, aracınızın soğutma sistemini kireçlenme, aşınma ve paslanma gibi olumsuz durumlara karşı da korur. Aracınızın kış bakımı sırasında antifiriz değişimi kesinlikle yapılmalıdır.

  • Sileceklerinizi kontrol edin

Sileceklerin değeri kış aylarında bir kez daha anlaşılır. Özellikle yağışlı havalarda bu kadar değerli olan bir şeyi ne kadar çok kullanacağınızı unutmayın. Bu nedenle aracınızın kış bakımını yaparken önceliklerinizden bir diğeri, cam sileceklerinizin ve silecek suyunun kontrolü olmalıdır.

Yaz aylarında yağışın az olması ve sıcaktan dolayı silecekler kuruyarak kullanışsız hale gelebilir. Yağışlı havalarda kullanacağınız bozuk silecekler, kalitesiz bir sürüş sunacaktır. Bozuk olan sileceğinizi değiştirmeniz ve silecek suyunun dolu olması daha iyi bir sürüş deneyimi sunacaktır.

  • Farlarınızı kışa uygun hale getirin

Kış aylarında hava sıcaklığının ani değişmesinden dolayı sis oluşması en çok karşılaştığımız durumlardan biridir. Sis görüş mesafenizi azaltacağından dolayı, farlarınız ve sis farlarınız kurtarıcınız olacaktır. Aracınızda sis farı yoksa aracınıza uygun olan bir sis farı taktırabilirsiniz.

Aracınızın farlarından ve fren lambalarında herhangi bir arıza durumu olmadığından emin olun. Toz, kar, çamur gibi faktörler farlarınızın etkisini düşüreceği için far camlarınızı temiz tutun.

  • Hava, yakıt, kapı filtrelerini gözden geçirin

Hava filtresinin, kışlık ve yazlık olmak üzere 2 farklı konumu bulunur. Kış aylarında hava filtrenizi kış konumuna alırsanız, aracınızın motoru daha verimli çalışacaktır.

Yakıt borularının kış aylarında donması da diğer bir risk faktörüdür. Yakıt filtresine giren su donarak yakıtın borularda donmasına neden olur. Bu gibi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız yakıt deponuzun yarıdan fazla olması, ayrıca ayda 1 kez buz önleyici koymak donmayı engelleyecektir.

  • Akünüzün bakımını sağlayın

Kış aylarında daha da soğumuş olan bir motoru çevirmek için akü daha fazla enerji harcar. Bu nedenle akünüzün şarjı zayıf ise iyice şarj ettirmeniz, eğer eski bir aküye sahipseniz de yeni bir akü almanız aracınızın yararına olacaktır.

Aracınızın Kış Malzemeleri Hazır mı?

Oluşabilecek kazalara karşı ya da yolda kalmanız durumunda temel malzemelerin aracınızda bulunması yararınıza olacaktır. Reflektör, el feneri, kar zinciri, takoz, çekme halatı ve buz kazıyıcı gibi malzemeler olumsuz hava şartlarında ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler arasında yer alırlar.

Aracınızın kış bakımını tamamlamış olsanız dahi uymanız gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralların başında her koşulda emniyet kemerinizin takılı olması gerektiğidir. Bunun dışında hız sınırlarına uymanız, araç takip mesafesini korumanız, olumsuz kış şartlarında size güvenli bir yolculuk sunacaktır.
 


Soğuk Havalarda Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk Havalarda Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk ve karlı günlerde, aracınızı çalıştırırken dikkat edeceğiniz birkaç yöntem ise aracınızın yolculuk boyunca dengeli ve güvende çalışmasına yardımcı oluyor.

Kış Lastiği Nedir?

Kış Lastiği Nedir?

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiği ve Kar Zinciri kullanımı hakkında merak edilen soruların cevapları Koalay Blog'da.

Araç Lastik Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç Lastik Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç lastik bakımı nasıl yapılmalı, lastik nasıl seçilmeli, yaz ve kış lastiği seçimi, lastik hava basıncı ve diğer ayarlar.