Araba Fiyat Karşılaştırması Nasıl Yapılır?

Her yıl bir önceki seneye göre artan araba fiyatları eski yıllara göre daha az artış gösteriyor. Önceki yıllarda daha az araba markası vardı ve araba alacak kişi azdı. Bu yüzden araba fiyatları daha yüksekti. Fakat şimdi hem çok fazla araba markası var hem de hemen hemen herkes araba satın aldığı için araba fiyatları bir önceki seneye göre daha az artıyor.


Günümüzde aynı segmentte (sınıf) birçok araç olduğu için fiyat karşılaştırması yaparak yeni araç satın almak karlı bir davranış. Araç satın almadan önce ilk yapılan, araba piyasasını kontrol edip tercih edilen araç ile rakip markaların özelliklerini karşılaştırmak.


Opel Astra, Volkswagen Golf ve Ford Focus aynı segmentteki otomobiller olmasına rağmen teknik özellikleri ve donanımlarına göre fiyatları değişir. Aracın boş hali ile dolu hali arasındaki fiyat gözle görülür ölçüde değişir. Firmadan firmaya da araç fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden yeni araba alacak kişiler ilk olarak internette, bunun yanı sıra da galerilerde fiyat karşılaştırmaları yapıp karar veriyorlar.
 


Araba Fiyatını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Araba satın alırken fiyatı etkileyen bir çok unsur mevcut. Aracın yakıt tipi aracın fiyatını etkileyen en önemli unsur. Eğer benzinli ise arabanın fiyatı daha ucuz, dizel ise daha pahalı olabilir. Dizel araçlar yüzde 5 daha az yakıt harcadığı için daha çok tercih edilse de kişiler yeni araç satın alırken kendi kullanım ihtiyaçlarına göre yakıt tipini seçmelidir.


Aracın yakıt tipi, uzun veya kısa yolculuklarda da değişebiliyor. Örneğin, kişinin yılda maksimum kaç kilometre yol gideceği ve şehir içi mi yoksa şehir dışı kullanımın mı daha fazla olacağı önemlidir. Eğer araba satın alacak kişi daha çok şehirler arası yolculuk yapacaksa, benzinli araba yerine dizel araba tercih etmesi gerekir. Dizel araçların uzun yolda daha iyi sonuç vermesinin yanı sıra, benzinli araçların şehir içi dur – kalk trafikte daha iyi sonuç verdiği gözleniyor. Aracın boyutu da yakıt türünü seçerken önemli bir etken. Eğer yeni alınacak araç büyük ise dizel, küçük araç ise benzinli kullanılması gerekir. Araç hem büyük hem de benzinli ise çok yakıt tüketir.


Sonuç olarak, bir yılda katedilecek mesafe ve aracın boyutu araç satın alırken benzinli mi dizel mi diye karar verirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan. Bunun yanı sıra vites türü de aracın fiyatını etkiler. Günümüzde otomatik vites kullanımı günden güne daha çok tercih ediliyor. Otomatik vitesli araçlar düz vitesli araçlara göre daha pahalı oluyor. Daha çok şehir içi yollarda araç kullanacaklar otomatik vitesi tercih eder. Nedeni ise kolay kullanılabilir olması. Dur – kalk trafikte giderken düz vitesli araç pek tercih edilmiyor.
 


Teknik Özellikler

Aracın fiyatını etkileyen bir başka etken motor silindir hacmi. Markası ve modeli aynı olup silindir hacmi farklı iki araç arasında da fiyat farkı oluyor. 2000 motora sahip 2012 model Audi A4, 1600 motora sahip 2012 model Audi A4’e göre daha pahalıdır. 2000 motor araç daha güçlü olduğu için aracın fiyatı da buna bağlı olarak yükselir. Buna ek olarak sunroof, navigasyon, koltuk kaplaması gibi kişinin özel istekleri de aracın fiyatını etkileyen unsurlardan. Yani fiyat karşılaştırması yapılırken aynı türde iki aracın birinde sunroof varsa otomatikman o aracın fiyatı diğerine göre daha yüksek olur.


Sıfır araç veya ikinci el araç farketmeksizin, yeni araba almak isteyenler almak istedikleri araç ile aynı segmentteki araçlar arasında fiyat karşılaştırması yapıyor. Aynı özelliklere sahip olan araçların arasındaki fiyat farkının, araç satın almak isteyenlerin fikirlerini oldukça etkilediği görülüyor. Sıfır araç alırken yapılan karşılaştırmalar ve ikinci el araç satın alırken yapılan fiyat karşılaştırması benzese de farklılık gösterdiği noktalar var.


Arabası olan ve değiştirmek isteyen sürücülere göre daha önce hiç araba satın almamış sürücüler, yeni araç satın alırken daha fazla araştırma yapıyor. Hem internetten piyasayı kontrol ediyor hem dealmak istedikleri markayı satan firmaları araştırıyorlar.;
 


Sıfır Araç ve İkinci El Araç Arasındaki Fiyat Farkı

Sıfır araçlarda daha uygun kredi seçenekleri uygulanıyor, olası arıza ve kusurlara karşı garanti sağlıyor. Bunun yanı sıra kişi ile araç arasında duygusal bağ oluşuyor. Araç bir yaşını doldurduktan sonra ikinci el oluyor ve fiyatı sıfıra oranla %15 (yüzde on beş) düşüyor.


İkinci el araçlarda kredi seçenekleri sınırlı. İkinci el araçlarda en çok düşündüren konu ise aracın kazalı olması. Kişiler buna göre araç satın alırken kusursuz olmalarını istedikleri zaman sıfır araçları, küçük kusurlar problem çıkartmaz diye düşünenler de ikinci el araçları tercih ediyor. Kusuru olmayan ve bir yılını doldurmamış ikinci el araç ile sıfır araç arasında fiyat farkı olsa da çok büyük bir fark olmaz. Bu yüzden sıfır araç ve ikinci el araç arasında da fiyat karşılaştırması yapılabilir.
 


Sıfır Araba Satın Alırken Fiyat Karşılaştırması

Sıfır araç satın alırken aracın tüm özelliklerini bir kenara bırakıp, herkesin dikkat ettiği ilk nokta aracın fiyatı oluyor. Aracın fiyatını belirleyen unsur ise aracın donanımı ve teknik özellikleri. Ne tür bir araç satın alınacağı belli olduktan sonra satın alınacak yeni araç ile aynı segmentte olan araçlar arasında fiyat karşılaştırması yapılıyor. Fiyat karşılaştırması yaptıktan sonra araç satın alacak kişi tercihini yapıyor. Aynı segmentte olup aynı özelliklere sahip araçlardan biri daha uygun ise tercih edilen genellikle markasına bakılmaksızın düşük fiyatlı oluyor.  


Araba fiyatları genellikle yıl sonunda düştüğü için yeni araba satın almak isteyenler yıl sonunu bekliyor. Özellikle yılın bitmesine 10 gün kala firmalar eğer yıl içinde yeteri kadar araba satamamışsa, kota primlerinden yararlanmak adına ellerinde kalan arabaları alıcıya geliş fiyatından veriyorlar. Araç fiyatlarının takibini de internet üzerinden yapıyorlar. Araba satın almak isteyenler “Hangi firma daha uygun fiyata araç satıyor?” “Hangi araç daha donanımlı?” gibi sorularına internette cevap arıyor.
 


İkinci El Araba Satın Alırken Fiyat Karşılaştırması

İkinci el araba satın alırken, sıfır arabaya oranla daha çok araştırma yapılır. İkinci el araçta ilk dikkat edilen konu aracın orjinal olup olmadığı. Aracın parçaları orjinal değil ise aracın fiyatı azalır. Çünkü daha önce kullanılmış arabaların geçmişte yaptığı kazalar, aldığı hasar, kilometre, aracın donanımı, arabayı kullanım – bakım, yıpranıp yıpranmadığı gibi kriterler ikinci el aracın satın alımında çok önemli bir yere sahip.


İlk defa araba alacaklar için ve arabaya yüksek meblağda para ödemek istemeyenler için ikinci el araç almak daha karlı. Sıfır bir araba yerine daha üst modelde daha donanımlı bir araba tercih edilebiliyor. Fakat ikinci el araç alırken, sıfır araca göre daha ayrıntılı araştırma yapılıyor. Yeni araç satın alacak kişi ilk olarak internet sitelerinde fiyat karşılaştırması yapıyor.


İkinci el araba alırken fiyatı etkileyen unsurlardan kilometre alıcının çok dikkat ettiği bir nokta. Çünkü kilometre arttıkça arabanın fiyatı azalıyor. Fiyat karşılaştırırken de aynı model arabalarda kilometreye bakıldığı zaman ciddi bir fark görülebiliyor. Bunun yanı sıra aldığı hasarlar da bir aracın fiyatını etkiler. Kazasız ikinci el araç ile kazalı ikinci el araç arasında oldukça büyük farklar olabilir.


Sonuç olarak sıfır veya ikinci el farketmeksizin yeni araç satın alırken fiyat karşılaştırması yapmak, araç satın alacak kişinin fikirlerini büyük ölçüde etkiler ve karlı çıkarır. Satın alınacak aracın teknik özelliklerine ve donanımına göre neden fiyat değişikliğine uğradığı araştırıldıktan sonra yeni araç satın alınmalı.


2. El araç fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak ve fiyat karşılaştırması yapmak için Sahibinden.com, Arabam.com gibi 2. el araç ilanları bulabileceğiniz sitelere göz atabilirsiniz.


Aracınızı hasarlara karşı teminat altına almak için kasko sigortası yaptırmanız gerekir. Bütçenize en uygun sigorta tekliflerini sunduğumuz Koalay.com’da yalnızca 5 soruya vereceğiniz cevapla teklif alabilirsiniz. Koalay, anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden teklifleri anlık olarak alır ve fiyatlara komisyon eklemeden sunar.

 


Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Sigorta Şirketine Başvururken Gerekli Evraklar Nelerdir, Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız, Pert Araç

Tramer Nedir?

Tramer Nedir?

Tramer Nedir, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Nedir, Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Sorgulama SMS, Tramer Poliçe Sorgulama

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,