Trafik Sigortasında Uygulanan Hasarsızlık İndirimi Oranları

 

Trafiğe çıkan tüm motorlu araçların yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortasında uygulanan basamak tarifesi ile sigorta primlerinde indirim ve zam uygulaması bulunuyor. Bu uygulamanın amacı, sürücünün sonraki poliçe dönemlerinde trafikte taşıdığı riski belirlemek ve hasarsız sürücüleri indirimle ödüllendirerek, poliçe sürecini hasarla tamamlayan sürücülere zam yansıtmak oluyor.

Zorunlu trafik sigortası ile maddi hasar, yaralanma ve can kaybıyla sonuçlanan trafik kazalarında sürücülerin karşı tarafa verdiği zararlar karşılanıyor. Trafikteki tüm motorlu araçları ilgilendiren bu sigorta için; aracın marka, model, yaş, kayıtlı olduğu il ve hasarsızlık indirimi gibi unsurlar dikkate alınıyor. Araç sürücülerinin en uygun trafik sigortası poliçesi satın alırken primlerine indirim ya da zam olarak yansıyan basamak tarifesine göre, hasarla sonuçlanan poliçe süreci bir sonraki poliçeye zam olarak yansıyor. Poliçe sürecini hasarsız tamamlayan araç sahipleri ise bir sonraki trafik sigortası poliçelerinde hasarsızlık indiriminden yararlanabiliyor. 7 aşamadan oluşan basamak tarifesinde 7. basamak en yüksek indirim oranından faydalanabilen poliçe sahiplerini, 1. basamak ise poliçelerinde en yüksek zam ile karşılaşacak araç sahiplerini temsil ediyor. Buna göre basamak tarifesinde aşağıdaki indirim ve zamlar uygulanıyor:

 

Trafik Sigortasında Uygulanan Hasarsızlık İndirimi Oranları

 

Trafik sigortası hasarsızlık indirim oranları hesaplamasında sürücülerin değerlendirildiği yedi basamak vardır; trafiğe ilk defa çıkan sürücüler dördüncü basamaktan başlar. Poliçe süresince kaza yapmayan sürücüler ilk yıl beşinci basamağa yükselir ve poliçe yenilerken %10 hasarsızlık indirimi elde eder. Kazasız ikinci yılda altıncı basamağa yükselerek %22, kazasız üçüncü yılda ise yedinci basamağa yükselerek %42 hasarsızlık indirimi elde edilebilir.

Kaza yapılması durumunda ise sıra ile üçüncü, ikinci ve birinci basamağa düşülür. Beşinci basamakta yer alan sürücüler %45, altıncı basamakta yer alan sürücüler %90, yedinci basamakta yer alan sürücüler ise %135 prim artışı öder. Bir yıl içerisinde birden fazla kaza yapan sürücüler yaptıkları kaza kadar basamak düşerler. Örneğin, dördüncü basamaktaki bir sürücü, poliçe süresince yani bir yıl içerisinde iki kaza yaparsa iki basamak birden düşer ve poliçe yenilerken altıncı basamakta yer alır, yani %90 prim artışı ile karşılaşır.
 

  Yıl  Basamak  Hasarsızlık İndirimi - Prim Artış Oranı
  4  7. Basamak   %42 Hasarsızlık İndirimi
  3  6. Basamak   %22 Hasarsızlık İndirimi
  2  5. Basamak   %10 Hasarsızlık İndirimi
  1  4. Basamak   --
  2  3. Basamak   %45 Prim Artışı
  3  2. Basamak   %90 Prim Artışı
  4  1. Basamak   %135 Prim Artışı

 

Sürücünün geçmiş dönemlerdeki sürüş performansını takip eden bu sistemde ilk kez otomobil alan araç sahipleri sisteme 4. kademeden giriş yapıyor ve kaza yapmadıkları her yıl derecelerini 1 kademe yükseltiyor, trafik kazası yaptıklarında kademelerini düşürüyorlar. 1. kademe trafikteki riskli sürücüleri ifade ettiğinden, bu sürücüler yüksek trafik sigortası primleri ile karşılaşabiliyorlar.

 

Trafik Cezaları Hasarsızlık İndirimini Etkiler mi?

Nisan 2019’dan bu yana, trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu sürücünün ehliyetine işlenen ceza puanları veya ehliyete el konulması gibi durumlar da sigorta prim bedeli belirlenirken hesaba katılıyor. Bu da daha fazla trafik cezası olan sürücülerin trafik sigortası yaptırırken daha fazla ödeme yapacağı anlamına geliyor.

 

Trafik Sigortası Tavan Fiyatları 2023

Trafik sigortası fiyatları belirlenirken hasar basamağı, yaşadığınız şehir ve araç tipi hesaba katılır. Bu hesaplamada, belirlenen sekiz bölge ve on beş araç tipi vardır. 2017’de hayata geçen tavan fiyat uygulaması ile sigorta şirketlerinin belirlenen tavan fiyatın üzerine çıkması engellenmiştir. Trafik sigortası tavan fiyatları ayda yüzde 1,5 olacak şekilde; her yıl artar. Bazı şehirlerde otomobil tipi araçlar için 2022 yılında belirlenen trafik sigortası tavan fiyatları şu şekilde;

 

   Araç Türü   1. Basamak   4. Basamak   7. Basamak
  Otomobil   11.199 TL   4.766 TL   2.764 TL
  Kamyonet   14.640 TL   6.230 TL   3.613 TL
  Traktör   2.289 TL   974 TL   565 TL
  Motosiklet   4.566 TL   1.943 TL   1.127 TL
  Kamyon   28.724 TL   12.223 TL   7.089 TL
  Minibüs (10-17 Koltuk)   18.037 TL  7.675 TL   4.452 TL
  Çekici   49.337 TL   20.994 TL   12.177 TL
  Otobüs (19-30 Koltuk)   25.707 TL   10.939 TL   6.345 TL
  Taksi   26.574 TL   11.308 TL   6.559 TL

 

 


Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka Sorgulatarak Araç Hasar Kaydı Nasıl Yapılır, Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilir, Çağrı Merkezi ve Web Üzerinden Hasar Sorgulama

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı ve Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Nedir, Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir, Aracın Değer Kaybı ve Kasko..

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Hasar Tespit Tutanağını Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli, Hangi Kaza Durumlarında Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulmaz?