Trafik Sigortası Hakkında Önemli Bilgiler

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da kısaca tabiri ile zorunlu trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca ülkemizde karayoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Karayolunda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararları karşılayan bir sigorta olan zorunlu trafik sigortası araç sahibinin kendi aracına veya kendi kendisine vereceği zararları karşılamaz. Araç sahibinin kendi aracı ile ilgili zararları karşılayabilmesi için kasko sigortası yaptırması gerekiyor.

 

Her ne kadar zorunlu trafik sigortası fiyatları son dönemlerde artış göstermiş olsa da, fiyat artışı nedeniyle trafik sigortası yaptırmayanları çok daha ciddi sorunlar bekliyor. Trafik sigortası yaptırılmadan veya mevcut trafik sigortasının süresi dolduktan sonra yenilenmeden kullanılan araçlar trafik polisi tarafından otoparka çekilerek ceza kesilir. Aracın trafik sigortasının yaptırılana kadar trafiğe çıkmasına müsade edilmez.

 

Aracın tekrar trafiğe çıkması için trafik sigortası yaptırıldıktan sonra ilçe emniyet müdürlüğüne gidilerek alınan evrakların aracın bulunduğu otoparka götürülmesi gerekmektedir. Aracınızın trafik vakfı çekici aracı tarafından çekilmesi için ödenecek ücret, trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma cezası ve aracınızın otoparkta kaldığı her gün için otoparka ücret ödenmesi gibi maliyetler düşünüldüğünde zorunlu trafik sigortasını zamanında yaptırmanız sizin faydanıza bir durumdur.
 

Trafik Sigortası Hakkında Merak Edilen Bazı Konular 

 

  1. Trafik sigortasında primler her sigorta şirketi tarafından serbestçe belirlenmekte, her sigorta şirketi kendi aktüeryal çalışması neticesinde tarifesini oluşturmaktadır. Ancak sigorta şirketi tarafından aynı riske sahip araçlar ve/veya işletenler için akdedilen sigorta sözleşmelerinin aynı prim üzerinden düzenlenmesi esastır.
     
  2. Trafik sigortası Türkiye sınırları içerisinde geçerli olan bir sigorta olduğu için, yurtdışına aracı ile çıkmayı düşünenler yurt dışına çıkmadan önce gidilecek ülke yeşilkarta üye bir ülke ise, yeşilkart satın almalı. Bu yolla teminatının devamını sağlayabilmekte.
     
  3. Trafik poliçelerinde araç satışı olduğu zaman poliçe yeni alıcıya geçmez. Araç sahibi mevcut poliçesini iptal ettirir ve kalan gün kadar prim iadesini alır. Yeni alıcı kendi adına aracın tescil tarihine göre yeni bir poliçe tanzim ettirir.
     
  4. Poliçe süresi içinde işletenin değişmesi halinde, sigorta poliçesi, işletenin değiştiği tarihten itibaren onbeş gün sonra iptal olur. Sigorta teminatı, yeni işleten için herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptalin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçerlidir. Sigorta şirketi işletenin değiştiği tarihe kadar hak kazandığı primi gün esasına göre tespit eder ve fazlası sigorta ettirene geri verilir.
     
  5. Aracımı sattığınızda poliçenizi iptal ettirmek istediğinizde poliçenizin aslı ve noter satış sözleşmenizle beraber poliçenizi yaptırdığınız acenteye başvurarak poliçenizi iptal ettirebilir, prim iadenizi alabilirsiniz.
     
  6. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye saati ile öğleyin 12.00'de başlar ve öğleyin saat 12.00'de sona erer.

 


7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

Trafik sigortası fiyatlarının son yıllardaki yükselişi, sigortasız dolaşan araç sayısını da artırdı. Geçen yıla göre sigortasız araç sayısı 1,6 milyon arttı!

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Poliçeyi Düzenlerken Yanlış Bilgi Verilirse Ne olur, Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi, Hasarsızlık İndirimi Nedir, Gecikme Durumunda Ceza Uygulanır mı?

Sigorta Şirketleri Çağrı Merkezleri Her An Yanınızda

Sigorta Şirketleri Çağrı Merkezleri Her An Yanınızda

Sigorta sayesinde büyük bir yükün altına girmekten kurtularak kendimizi daha rahat ve güvende hissediyoruz.