Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?


Farkında Olmadığınız Trafik Cezasınız Var mı?

 

Trafik cezanızın olup olmadığını sorgulamak için illa ki Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmiyor. İnternet üzerinden size ait bir trafik cezası var mı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aracınızın ait plaka numarasını ve TC kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı belirterek internette trafik cezası sorgulama işlemini yapabilir, bir trafik cezanız varsa ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

2023 Yılı İçin Belirlenen Trafik Cezası Tutarları

 

  • Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 951 TL

  • Alkollü araç kullananların ilk yakalanmasında 4.064 TL

  • Alkollü araç kullananların ikinci yakalanmasında 5.096 TL

  • Hız sınırını %10 - %30’a kadar aşan sürücüler 951 TL

  • Hız sınırını %30- %50 arasında aşan sürücüler 1.979 TL

  • Hız sınırını %50'den fazla aşan sürücüler 4.064 TL trafik cezaları ile karşı karşıya kalacak.

 

Trafik cezaları ile ilgili daha detaylı bilgi için Güncel trafik cezaları 2023  sayfamızı ziyaret edin.

 

Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nerelerden Yapılır?

 

Trafik cezanızı sorgulayabileceğiniz 4 farklı online sayfa vardır. Bunlar;

  • E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

  • PTT Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası


 

Trafik Cezası Sorgulama İşlemini İnternette Nasıl Yapabilirsiniz?

 

Trafik cezası sorgulama işlemini internet üzerinden yapmak istiyorsanız birkaç basit işlem yapmanız yeterli olacaktır. Bu sorgulama işlemini yapmanız için kullandığınız aracın plaka numarasını ve TC. Kimlik Numaranızı ya da vergi kimlik numaranızı giriş yapmanız gerekecektir. Trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmek için, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesine girerek, trafik cezası sorgulama işlemi yapmak için sayfada bulunan trafik cezası ve otopark sorgulama seçeneğini tıklayarak karşınıza gelen kısımda sizden istenilen kimlik bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekmektedir.

E-Devlet sistemi üzerinden de trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu işlemi yapabilmek için bir E-Devlet şifreniz olmalıdır ve T.C. kimlik numarası gerekmektedir.

E-Devlet şifresi olmayanların yapması gereken oldukça basittir. Bir PTT şubesinden kimlik bilgilerini vererek ve 2 TL işlem ücreti ödeyerek isteyenler şifresini alabilmektedir. Şifrenizi aldıktan sonra, trafik cezanız olup olmadığını sorgulamak için yapmanız gereken E-Devlet sistemi üzerindeki trafik cezası sorgulama ile ilgili olan internet sayfasına girmek olacaktır. Karşınıza gelen sayfada yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayarak, yeni sayfa üzerinde T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi ilgili yerlere girmeniz ve kimlik bilginizi doğrulamanız gerekmektedir. Karşınıza gelen yeni sayfada aracınız ile ilgili bilgileri yazdıktan sonra, “Sorgula” seçeneğine basarak aracınız üzerinde herhangi bir trafik cezası kaydı olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.


 

Trafik Cezasına İtiraz Edebilme Hakkı

 

 

Trafik cezalarına itirazda kesilen trafik cezalarının “10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği” taktirde bu gerekçe ile Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilebilir. KTK’nun 116. maddesine istinaden gıyapta yani plakaya yazılan cezalarda, trafik polisinin durdurup yüzünüze karşı yazdığı cezalarda 15 gün olan itiraz süresi, yüze karşı yazılan cezalarda, yazıldığı tarihten itibaren gıyapta, plakanıza yazılan cezalarda ise, size tebliğ tarihinden itibaren başlar. Cezaya itiraz etmek için Trafik Mahkemeleri’ne başvuru yapabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz bölgede Trafik Mahkemesi yoksa, bu durumda nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurunuzu yapabilirsiniz. İtiraz talebi yapabilmek için dava dilekçesi, trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat fotokopisi ile birlikte kimlik ve ehliyet fotokopisi gibi gerekli belgelerin bulundurulması gerekmektedir.

 


Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi

 

Trafik cezalarının ilk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ceza sahiplerine yüzde 25’lik bir indirim sağlanmaktadır. Bu nedenle cezanızı erken ödemeniz faydanıza olacaktır. Trafik cezasının ceza sahibine tebliğ edilmesinden sonraki 15 gün içerisinde cezanın ödemesinin yapılması halinde, erken ödeme kapsamından dolayı kişiler cezalarının yüzde 25'lik bölümünü daha az ödeyebilmektedir. İndirimden faydalanabilmek için ceza makbuzu ile birlikte tebliğ zarfını da yanınızda bulundurmayı unutmayın.

 


Trafik Cezası Ödeme İşlemini İnternet Üzerinden Nasıl Gerçekleştirebilirsiniz?

 

Vergi dairesinin oluşturmuş olduğu internet uygulaması sayesinde kredi kartınız ile trafik cezası ödemenizi kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Ceza ödeme işleminizi yapabilmek için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. Siteye girdikten sonra aracınızın plakasını, T.C. kimlik numaranızı ve tescil tarihi bilgilerinizi girip ödeme işleminizi anlaşmalı kredi kartlarından birini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

 


Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken 15 Kural

Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken 15 Kural

Güvenli sürüş. Sürücü hataları. Trafik kazasına neden olan faktörler. Trafik sigortası. Kasko sigortası.

Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Anne sürücüler çocuklarıyla birlikte yola çıktıklarında her zamankinden daha dikkatli olması gerekli. İşte en sık yapılan hatalar

Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları

Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları

Trafik Kuralları, Trafikte Uyulması Gereken Kurallar, Herkesin Bilmesi Gereken Trafik Kuralları, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası