Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

 

Araç sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız durumda yanlış seçimler yapmamanız adına oldukça önemlidir. Yeni araç alımı için bütçeniz yoksa veya tercihinizi ikinci el araçtan kullanıyorsanız, aracın hasar kaydını sorgulamanız gerekiyor.

 

Araç sorgulama işlemi ile ilgilendiğiniz aracın geçmiş yıllardaki hasar kaydını öğrenmeniz mümkün. Bu sorgulama sayesinde ikinci el otomobil almak isteyenler seçtikleri aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, arabanın kasko bilgilerine, trafikte bulunduğu süre boyunca ne kadar kaskolu olduğuna, aracın kaç defa el değiştirdiğine ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere plaka sorgulama yaparak ulaşabiliyor.

 

Araç plaka sorgulatma sayesinde aracın kaza yapıp yapmadığını, kazanın ne derecede bir kaza olduğunu ve hasar oranını, tutarını, aracın hangi servis süreçlerinde hangi parçalarının değiştiğini ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını öğrenebilmek mümkün. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu da hatırlatalım.

 

Aracın kilometresini öğrenme işlemlerinde ise ilgili aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgileri esas alınıyor. Özellikle son dönemlerde araçların kilometresi ile oynayarak hile yapanlara ikinci el piyasasında rastlanabiliyor. 
 

Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilirsiniz?

Bir aracın hasar geçmişini öğrenmek, kaza sorgulama yapmak için SMS yolunu kullanabilirsiniz. SMS yöntemi oldukça kolay ve pratik.

 

  • Plaka sorgulatma yapmak için araştırdığınız aracın plakasını birleşik bir şekilde yazdıktan sonra SMS hizmet bedeli ödemek suretiyle 5664’e göndermeniz yeterli. Bu sayede aracın plakası değişmiş olsa bile, eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz.
  • Mesajı gönderdikten sonra kısa süre içerisinde SMS olarak size bilgi verilir. Size gelecek mesajda aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta ne gibi hasarlar oluştuğu, hasarların maliyeti gibi konular detaylı bir şekilde ifade edilir.
  • SMS ile ayrıca trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerini de alabilmeniz mümkün.
  • Bu işlem için hangi operatörden sms’in gönderilmesi fark etmemektedir. Bu uygulama ile aracın hasar durumuna ulaşılabilmektedir. SMS ücreti her sorgulama için 46 TL’dir.
  • Ayrıca araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için PARCA BOŞLUK PLAKA yazıp 5664’e sms göndererek öğrenilebilmektedir.
  • Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp 5664'e sms göndererek öğrenebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms göndermeniz yeterli.
  • Aracın şasi numarasıyla tüm detay bilgilerini öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms gönderin.
  • Araca ait değişen parça bilgilerini sorgulamak için PARÇA BOŞUK PLAKA BOŞLUK KAZA TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms atın.
  • Değişen parça bilgisi sorgulamasını şasi no ile yapmak için PARÇA BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI BOŞLUK KAZA TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms atmak yeterli olacaktır.
  • DETAY BOŞLUK PLAKA yazılarak da aracın trafiğe çıkış tarihi, kasko gün sayısı, aracın hangi illerde tescil kaydının olduğu gibi ayrıntılı bilgilere ulaşılır. Yapılan sorgulamalarda aracın plakası değiştirilmiş dahi olsa aracın eski hasar bilgilerine ulaşabilme imkanı bulunmaktadır.

 

Çağrı Merkezi Üzerinden Hasar Sorgulama

 

Aracın herhangi bir kaza sonucu hasarının olup olmadığını öğrenmek için 11890 Çağrı merkezini arayarak araştırmak istenilen aracın plakası veya şasi numarası verilerek hasar sorgulaması yapılabilmektedir. Çağrı merkezinin ücretlendirilmesi ise dakika üzerinden belirlenmiş olup Turkcell ve Vodafone aboneleri için dakikası 4,25 TL, Türk Telekom ve sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL'dir.

 

Web Üzerinden Sorgulama

 

Plaka ve sigortalı T.C. kimlik numarasını, plaka ile sigortalı vergi kimlik numarasını veya plaka ile sürücü T.C. kimlik numarasını girerek tramer sorgulama işlemini E-devlet sisteminden araç hasar kaydı sorgulama işlemiyle de hızlı ve kolay bir şekilde aracın hasar durumunu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

  • Araç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile de yapılabilmektedir.
  • Araç sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesinden temin edebilirsiniz.
  • İnternete bağlanabildiğiniz her yerden e-devlet sistemine girip Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorgulama hizmetinden faydalanarak aracınızla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebiliyorsunuz.
  • Turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında “e-Devlet şifresi ile giriş”, “mobil imza ile giriş”, “elektronik imza ile giriş” ve “T.C. kimlik kartı ile giriş” yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki; "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen sayfaya istenilen bilgileri girdiğinizde ücretsiz olarak tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.
     

Sigortam360 ile Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Sigortam360 sitesi üzerinden aracın hasar geçmişini, araca ait detay bilgilerini, eksper raporlarını, trafik ve kasko sigortası poliçeleri gibi detaylı bilgilerini görebilirsiniz. SBM (Sigorta Bilgi Merkezi) tarafından kurulan Sigortam360 ile yapılan sorgulamalarda 44 TL'lik hizmet bedeli ödenmektedir.

Sigortam360 üzerinden sorgulama yapmak için;

 

  • Üye olup veya üye olmadan da sorgulamalarınızı yapabilirsiniz.
  • Sorgulama seçeneklerinden "Hasar sorgulama" kısmını seçin ve açılan sorgulama ekranından hangi bilgiyle sorgulama yapmak istiyorsanız onu seçin. Bu bilgiler plaka veya şasi numarasıyla olmaktadır.
  • İstenilen sorgulama bilgilerini girdikten sonra sorgulama butonuna basın ve sorgulatma işlemini yapın.
  • Sorgulama işleminden sonra araca ait hasar tutarını, hasar tarihini, hasar nededini görebilirsiniz.

 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nedir sayfamızı inceleyin.

 

Sigorta Poliçesi Sorgulamak İstiyorsanız Nasıl Bir Yol İzleyebilirsiniz?

 

Trafik poliçenizi sorgulamak istediğinizde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesinden faydalanabilmeniz mümkün.
 

  • Siteyi açtığınızda Trafik Poliçe Sorgula bölümüne girdikten sonra ilgili alana araç plakanızı ve TC kimlik numaranızı yazıp sorgulayarak aracınıza ait poliçe bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.
  • Araç sahibi kimse o kişinin TC kimlik numarasını girmeye dikkat edin.
  • T.C. kimlik numarası yerine vergi numarası veya sigorta poliçesinin üzerinde yazan acente numarası, poliçe numarası gibi bilgilerle de sorgulama yapabilirsiniz.
  • Aracınızın kaskosu hakkında bilgi almak için de aynı uygulamadan faydalanabilirsiniz.

 


Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı ve Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Nedir, Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir, Aracın Değer Kaybı ve Kasko..

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Hasar Tespit Tutanağını Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli, Hangi Kaza Durumlarında Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulmaz?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

MTV Ne Zaman Ödenir, Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereye Ödenir, Hangi Araçlar MTV Öder, MTV Neye Göre Belirlenir, MTV’den Muaf Olan Araçlar Nelerdir?