Karayolları Trafik Yönetmeliğine Göre Araç Tanımları

 

Hemen hepimiz kimi zaman özel aracımızla, kimi zaman ticari araçlarla yolculuk yapıyoruz. Karayollarında otomobilin yanı sıra farklı araçlar da var. Trafikteyken veya yolda yürürken çeşitli araçlarla karşılaşmak mümkün. Otomobil, taksi, minibüs, otobüs bunlar arasında en bilinenleri. Ancak trafikte görüp görebileceğiniz araçlar bunlarla sınırlı değil. Sizler için bunları listeledik.

 

  1. Otomobil: Sürücüyle birlikte en fazla 9 kişinin seyahat edebileceği, insan taşıma amacıyla üretilmiş motorlu araçtır.
     
  2. Taksi: İnsan taşıma amaçlı üretilmiş sürücüyle birlikte en fazla 9 oturma alanına sahip motorlu araçtır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kontrolünden geçmiş araç, yolcu taşıyan M1 sınıfı ticari motorlu araçtır. Ücret hesaplama yöntemine uygun tarifenin yüklü olduğu araç taksimetre ile çalışır.
     
  3. Taksi Dolmuş: Yapısı gereği sürücü dahil maksimum dokuz oturma yerine sahip, adam başına ücretle çalışan, yolcu taşıma amaçlı M1 sınıfı ticari motorlu araçtır.
     
  4. Minibüs: Yapısı gereği sürücüsü ile birlikte 9’dan 15’e kadar oturma alanı olan, insan taşıma amaçlı kullanılan motorlu araçtır.
     
  5. Otobüs: Sürücüsü dahil dokuzun üzerinde oturma yeri bulunan, yolcu taşıma amaçlı motorlu taşıttır. Oturma yeri 17’den fazla olmayan otobüsler minibüs sınıfına girer. Troleybüsler ise otobüs kategorisine dahildir.
     
  6. Kamyonet: 3.500 kilogramdan fazla ağırlık bulundurmayan, yük taşıma amaçlı üretilen motorlu taşıttır. Sürücü bölümü gövdeyle bitişik olan ve sürücü ile yanındaki oturma yerlerine ek olarak fazladan oturma yerine sahip kamyonetlere ise panelvan denir.
     
  7. Kamyon: 3.5 tonun üzerinde azami yüklü ağırlık bulundurabilen, yük taşıma amaçlı motorlu araçtır.
     
  8. Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmeye yarayan motorlu araçtır. Bunlarla yük taşınmaz.
     
  9. Arazi Taşıtı: Tüm tekerlekleri motordan güç alabilen, karayollarında hem yolcu hem yük taşıyabilen motorlu araçtır.
     
  10. Motosiklet: 45 km/saatin üzerinde azami hızı, 50 santimetre küpün üzerinde silindir kapasitesi ve 15 kilovat kadar net motor gücü bulunan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlardır. Yolcu taşıma için kullanılanların net ağırlığı 400 kg’dır. 550 kilograma kadar olan dört tekerlekli L3, L4, L5 ve L7 sınıfı motorlu taşıtlar ise yük taşımacılığında kullanılır.

    Karoseri yük taşıyabilme olanağı sunan sandıklı veya özel şekilde tasarlanmış üç tekerlekli motosikletlere ise yük motosikleti (triportör) denir. Bunlarla yolcu taşınmaz.
     
  11. Motorlu Bisiklet: Saatte en fazla 45 kilometre hız yapabilen, 4 kilovata kadar güce sahip, iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlardır. Bunun yanı sıra net ağırlığı 350 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlar da bu sınıfa girer. İçten yanmalı motoru olanların 50 santimetre küplük silindir hacmi bulunur.
     
  12. Bisiklet: İnsanın adale gücünü kullanarak pedalı çevirmesiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. 25 km/saatlik hıza ulaşıldığında veya pedala ara verildiğinde gücünü kaybeden elektrikli bisikletler de bu sınıfa dahildir.
     
  13. İş Makinası : Biçerdöver, paletli veya madeni tekerlekli traktör, yol inşa makinaları ve benzeri sanayi, tarım, bayındırlık, milli savunma gibi kuruluşlar için kullanılan motorlu araçlardır. İnsan, hayvan ve yük taşımasında kullanılmaz.
     
  14. Lastik Tekerlekli Traktör: Belirli koşullarda Römork ve yarı römork çekebilen tarım aracıdır. Ticari amaçlı taşımada kullanılmaz.
     
  15. Tramvay: Karayolunda raylar üzerinde hareket eden, büyük şehirlerde yolcu taşımada kullanılan bir araçtır.
     
  16. Özel Amaçlı Taşıt: Özel bir nedenle insan veya eşya taşıma amaçlı üretilmiş motorlu araçlardır. Cankurtaran (SC), itfaiye, kütüphane, motorlu karavan (SA), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze araçları (SD) bu sınıfa girer. Bozuk ve hasarlı taşıt ve araçların çekilmesi ve taşınması için de bu tür araçlar kullanılır.
     
  17. Okul Taşıtı: Okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okullardaki öğrencileri okuldan eve, evden okula götüren servis amaçlı araçlardır. Bazılarında sürücü dışında gözetmen bulunabilir.
     
  18. Kamu Hizmeti Taşıtı: Kamu hizmetine yönelik yük veya yolcu taşıması yapan araçtır.
     
  19. Personel Servis Aracı: Herhangi bir kamu kurumunun, özel veya tüzel kişilerin personelini taşımak üzere kullanılan minibüs ve otobüs türündeki ticari araçtır.
     
  20. Umum Servis Aracı: Okul taşıtları ile personel servis araçlarının birlikte kullanılmaları durumuna denir.
     
  21. Kamp Taşıtı: İç tasarımı seyahat etmeye uygun bir şekilde düzenlenmiş, çeşitli ekipmanlarla donanımlı, yolcu taşıyabilen SA kodlu motorlu araçtır.
     
  22. Römork: Motorlu araçla çekilen insan veya yükü taşıma amaçlı üretilmiş motorsuz araçtır.
     
  23. Yarı Römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.
     
  24. Hafif Römork: Azami yüklü ağırlığı 0.75 tondan fazla olmayan römork veya yarı römorktur.
     
  25. Taşıt Katarı: Karayolunda bir birim olarak birbirine bağlı şekilde maksimum 2 römorktan meydana gelen araçlardır.
     
  26. Özel Güvenlik Bölmeli Taksi: 24/10/2004 tarihli ve 25620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki yönetmeliğe göre, zırhlı ara bölme ile müşterilerin araç sürücüsü ile teması kısıtlanmış, taksimetre veya tarife ile yolcu taşıyan M1 sınıfındaki ticari motorlu araçtır.

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,

Araba Fiyat Karşılaştırması Nasıl Yapılır?

Araba Fiyat Karşılaştırması Nasıl Yapılır?

Araba fiyat karşılaştırması nasıl yapılır? Araba fiyatlarını belirleyen unsurlar nelerdir? Tüm detayları sizin için derledik!