Karavanla Tatil Nasıl Yapılır?

Farklı bir tatil yaşamak istiyor ama bir türlü bunu nasıl yapacağınıza karar veremiyor musunuz? Önce nasıl bir tatil istediğinize karar verin. Eğlenceli mi, dinlenme amaçlı mı, maceraperest mi bir tatil hayal ediyorsunuz. Nasıl bir yer seçeceğiniz kadar bu seçtiğiniz yere ulaşım şekliniz de tatilinize farklılık katmalı.

Kimi kişilerin tatil anlayışı belli bir otel ya da tatil köyüne gitmek ve orada tatilini geçirmek ile sınırlıdır. Kimileri de tatilden çok daha fazla şey bekler. Gezerek, yeni yerler keşfederek, farklı yerlerde konaklayarak yapacakları bir tur onlar için çok daha caziptir.

 

Seyahat ederken çoğunlukla hava yolunu daha pratik ve hızlı olması nedeniyle tercih etsek de, tatil yapmanın tadı aslında geze geze, farklı lokasyonlarda konaklama yaparak daha keyifli oluyor. Bunun için de kara yolu ile seyahat etmeyi seçmek gerekiyor. Kara yolu ile seyahat ederken otobüs şirketlerinden faydalanmak mümkün ama siz eğer daha macera dolu, daha kendinizin planları üzerine yürüyecek bir tatil düşünüyorsanız, o zaman kendi aracınızdan şaşmayın.


Kendi Aracınızla Farklı Bir Tatil Deneyimi

Kendi aracımla seyahat etmenin tatilimi farklı kılacak nasıl bir yanı olabilir ki diye düşünüyorsanız, size çok daha özgür, çok daha kendinize özgü ve konforlu bir seyahat yaşayabileceğiniz bir ulaşım aracı önereceğiz; karavanla tatile çıkmak. Karavanla seyahat etmek için, illa ki kendinize ait bir karavan olmasına gerek yok. Ne yapabilirsiniz? Kiralama yoluyla karavan ile yolculuk yapmanız oldukça kolay. Seyahat etmek istediğiniz gün sayısına göre bir karavan kiralamanız yeterli.

Burada önemli olan nokta seyahatin kaç kişiyle yapılacak olduğu. Karavan büyüklüğünüzü kişi sayısına göre belirlemeniz seyahatinizi çok daha rahat geçirmeniz açısından önemli. Karavan ile seyahat edecek kişilerin sayısı üç kişiden fazla olacaksa bu durumda büyük karavan tercih etmenizde fayda var. Eğer 3 kişide az olacaksanız 10 metrekarelik küçük bir karavan işinizi görecektir.

 

Kamyon kasa ve römorklu yani otomobilinizin arkasına bağlayabildiğiniz karavan modellerini kullanabilmek için B tipi yani otomobil ehliyetinin olması yeterli. Bazı karavanların kafası tır olduğu için, bu tiptekileri kullanabilmek için B tipi ehliyet sahibi olmak yeterli olmayabilir.


Karavan Kiralarken Nelere Dİkkat Etmelisiniz?

Karavan kiralayarak seyahate çıkacaksanız, bir konuda sizi uyaralım. Karavan kiralama işini son günlere bırakmayın. Özellikle tatil yapanların sayısının arttığı yoğun sezonlarda çok daha pahalı ücretlerle karavan kiralama durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Seyahat tarihlerinizi önceden belirleyebiliyorsanız, erkenden karavan kiralama rezervasyonunuzu yaptırmanızda fayda var. Ayrıca ilk defa karavan ile seyahat edecekseniz, yola çıkmadan önce biraz bilgi edinmeye çalışın. Karşılaşma ihtimaliniz olan durumlar için en azından hazırlıklı olmuş olursunuz.

 

Yol süresince elektrik ve su için karavan parklarına ihtiyacınız olacak. Bu nedenle karavanı kiralayacağınız şirkete parkların bulunduğu yerleri sormayı ya da seyahat öncesinde araştırma yapmayı ihmal etmeyin. Malum, suya ve elektriğe seyahatiniz süresince oldukça ihtiyacınız olacak. Dikkatli kullanmaya önem verin.


Yurt Dışını Karavanla Seyehat

Yurt dışına karavanla çıkacaklar için de önemli bir uyarıda bulunalım. O ülkeye girebileceğiniz vizeniz yanı sıra karavanda da olması gereken evrak var. Yeşil kart sigortası gerekiyor. Yeşil kart sigortası, yeşil kart anlaşmasına dahil herhangi bir ülkede aracınızla bir kazaya sebep olduğunuzda, başkalarına verdiğiniz maddi, bedeni zararları ya da ölümle sonuçlanan kazalar sebebiyle sizin sorumluluğunuzdan doğan tazminat yükümlülüğünü o ülke yasalarına göre karşılamaktadır. Yeşil kart sigortası ile yurt dışında nerede kaza yaparsanız yapın, oluşan zararlar sigorta kapsamına girer.

 

Karavanla Seyahat Etmeden Önce ve Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
 

  • Kiralayacağınız karavan zaten size mutfak, ocak, mutfak gereçleri, duş ve tuvalet, masa ve sandalye, yatak, televizyon hatta DVD oynatıcı gibi yolculuğunuz süresince ihtiyacınız olabilecek eşyaları ve imkanları içeriyor olacaktır. Karavanın içinde yer alan eşyaları dikkatli incelemek de fayda var. Örneğin mutfak kısmında kullanmayı düşündüğünüz tencere, tava, tabak, bardak ve benzeri eşyalarda ihtiyacınızı karşılamayacak ya da eksik gördüğünüz eşyalar çıkabilir. Gördüğünüz eksikleri not edip seyahatinize çıkmadan önce temin edin ki; daha sonra sıkıntı yaşamayın.
     
  • Yol boyunca havlu kağıt, peçete, tuvalet kağıdı gibi ihtiyaçlarınızı durakladığınız yerlerde alabilmeniz mümkün. Aynı şekilde yeme içme ihtiyaçlarında da marketlerden faydalanabilirsiniz. Fakat seyahat edeceğiniz ya da konaklayacağınız ilk süreler için bu tür ihtiyaçlarınızı da belli bir süre alışveriş yapamayacağınız ihtimalini göze alarak, bu süreç için size yetecek şekilde karavana koymalısınız.
     
  • Karavanda dışarı çıkarabileceğiniz portatif masa ve sandalyeler bulunmuyorsa, bu durumda karavan dışında oturacağınız zaman kullanmak için yanınıza açılıp kapanan masa ve sandalyelerden almanız gerekir.
     
  • Karavanla seyahat ederken kimileri durdukları yerlerde mangal yapmayı sever. Planlarınızda seyahat süresince mangal yapmak varsa, karavanın bir köşesine mangalınızı ve mangal yakmak için ihtiyaç duyacaklarınızı yanınıza alın.
     
  • Çeşitli kişisel eşyalarınızı ayrıca yanınıza almak isteyeceksiniz. Bu durumda havlu, çarşaf, yastık kılıfı ya da kullanmayı düşündüğünüz benzeri eşyalara da kıyafetlerinizi ve kişisel eşyalarınızı bavulunuzda hazırlarken yer vermelisiniz. Çocukla seyahat ediyorsanız zaten çocuğun ihtiyaç duyacağı eşyaları da yanınıza almış olacaksınız.
     
  • Kiralayacağınız karavanda bulunan eşyaları seyahate çıkmadan önce mutlaka tek tek gözden geçirin. İhtiyaç duyabileceğiniz bazı eşyalar mevcut olmayabilir. Bunları belirledikten sonra son güne bırakmadan ihtiyaç duyacağınız uzatma kablosu, çamaşır ipi, fener, alet çantası, ilk yardım çantası ve su hortumu gibi eşyaları mutlaka temin etmiş olun.
     
  • Şimdiden uyaralım; küçük karavanlarda genellikle klima bulunmaz. Yaz aylarında hele ki çok daha sıcak olan dönemlerde seyahat edecekseniz, seyyar bir pervane almanız adeta sıcaktan bunaldığınızda kurtarıcınız olacaktır.
     
  • Eğer yeriniz varsa yanınıza bir çadır, uyku tulumu da alabilirsiniz.
     
  • Sinek kovucu ve haşarat önleyici spreyler yanınıza almayı unutmayın. Tabi çocukla seyahat edenler bunları çocuğun erişebileceği bir yerden uzak tutmayı ihmal etmemeli.
     
  • Yanınızda bir ecza dolabı mutlaka bulundurun. İhtiyaç duyabileceğiniz merhemler, günlük kullandığınız ilaçlar ya da yol süresince ihtiyacınız olabilecek malzemeler bu ecza dolabında olmalı.
     
  • Karavanla seyahat ederken duraklama yaptığınız, uyuduğunuz yerleri dikkatli seçmenizde fayda var. Gece durduğunuz bir yer sabah uyandığınızda aynı ısıda olmayabilir. Bulabiliyorsanız ağaç altı ve gölge sağlayacak güvenli bir yer sizi sabah sıcağı hissederek uyanmanızdan alıkoyabilir.
     
  • Sürüş esnasında tedbiri elden bırakmamak lazım. Karavanla seyahat ederken savrulma veya devrilmeyi önlemek için 80 km süratin üstüne çıkmamaya özen gösterin. Güvenli sürüşler açısından karavanda seyahat edenler arasında ikinci bir sürücü de olması, esas sürücü yorulduğunda veya rahatsızlanma durumunda direksiyonu devir alması açısından faydalı olacaktır.
     
  • Araç çalışmıyorken ve herhangi bir elektrik kaynağına bağlanmamış durumdayken aküyü bitirmemek adına fön, fırın ve su ısıtıcısı gibi eşyaları kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.
     
  • Karavanda yolculuk yaparken, içerisinde bulunan eşyaları sabitlemek ve kilitli bırakmak önemli. Sürüşe geçmeden önce karavanda bulunan tüm dolapları kilitlediğinizden, buzdolabını iyice kapattığınızdan ve etrafta hareket halindeyken savrulabilecek bir eşya bırakmadığınızdan emin olun. Böylelikle yolculuk esnasında oluşabilecek bir sarsıntı sırasında kırılabilecek eşyaları ya da açılabilecek kapakları koruma altına alabilirsiniz. Aksi durumda, yolda karavanla giderken araçta herhangi bir sarsıntı söz konusu olduğunda dolaplarda bulunan eşyaların, yiyeceklerin, şişelerin bulundukları yerde fırlaması ve ortaya saçılması durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
     
  • Tedbiri elden bırakmamak adına, yaşanabilecek herhangi bir sorun karşısında daha hızlı davranabilmek adına seyahat edeceğiniz güzergah üzerinde bulunan hastaneleri bir yere not almanızda yarar var.
     
  • Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de, seyahat süresince hem karavanın içini hem de konakladığınız yerleri temiz tutmak, durduğunuz yerleri temiz bırakmak. Karavan içini temiz tutmayı ihmal etmeyin. Çöpleri bekletmeden atmaya özen gösterin. Böylelikle karavan içerisinde oluşabilecek kötü kokuların da önüne geçmiş olursunuz.

 

Karavanla veya herhangi bir araçla seyahate çıkmadan önce, zorunlu trafik sigortanızın süresinin dolmadığını mutlaka kontol edin. Koalay.com'da aracınız için en uygun araç sigortası tekliflerini bulabilirsiniz.

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,