Hasar Gören Binalara DASK Ödemesi Ne Kadar?

 

2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu bir kuruluş. DASK ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, tsunami, heyelan ve infilak gibi afetlerin doğurduğu hasarlı sonuçlarda tam ve kısmi hasarlı olup olmadığına bakılmaksızın zararı hızlı bir şekilde tespit ediliyor ve zararlarınız karşılanıyor.

 

DASK teminatları hakkında detaylı bilgiyi DASK teminatları nelerdir sayfamızdan edinin.

 

Yapınızın durumu, bulunduğunuz deprem risk alanı, konutunuzun metrekaresi gibi faktörlere bağlı olarak hesaplanan DASK primlerinizin karşılığını deprem sonrası meydana gelen hasar durumunda alabiliyorsunuz. Deprem sigortasında ödediğiniz primler deprem riski yüksek olan bölgelerde deprem riski düşük olan bölgelere göre daha yüksek oluyor. Buna bağlı olarak belirlenen sigorta bedeliniz de daha yüksek hesaplanıyor.

 

Evim Hasar Aldı, Bana Ne Kadar Ödenecek?

 

Deprem sonrasında meydana gelen zararlarda ödenecek sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen konutun metrekare bedeli ve metrekaresinin çarpılması sonucu elde edilen tutar esas alınıyor. Ödenecek tutarın 2024 yılı için 1.272.000 TL olan teminat tutarından fazla olmaması gerekiyor. Fazla olması durumunda eğer varsa kalan tutar konut sigortası tarafından karşılanıyor.

 

DASK’ın her yıl inşaat maliyetlerine göre belirlediği azami tutardaki teminat 2024 yılı için 1.272.000 TL.

 

Eğer yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor ve maliyet, DASK’ın teminat tutarını aşıyorsa sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat hakkına sahip olabiliyor. Ancak bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortasına sahip olmalısınız.

 

Her sene deprem sigorta bedeli hesaplanırken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan konut metrekare bedelleri baz alınıyor. Buna göre; 2024 yılında eğer yapınız

 

  • Betonarme yapı ise 6.000 TL, 
  • Diğer yapılar kategorisindeyse 4.000 TL’lik

ücret ve metrekare değerinin çarpılarak deprem sigortası bedeli hesaplanmış oluyor.

 

Bu durumda; 100 metrekare olan bir betonarme meskenin sigorta bedeli 6.000*100: 600.000 TL oluyor.


Hasarlı Binalara da Deprem Sigortası Yapılabilir

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaları hasar durumlarına göre ağır, orta ve hafif hasarlı olmak üzere 3’e ayırıyor. Ağır hasarlı binalara herhangi bir sigortalanma yapılamıyor ve bu binaların yıkılması gerekiyor.

 

Orta hasarlı bina onarılmışsa ya da güçlendirilmişse sigortalanmasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilen “oturulabilir” durumda olduğunu gösteren uygunluk belgesi yeterli oluyor.

 

Daha önceki bir depremde hafif hasar almış bir binanın sigortalanmasında, sigortalının beyanı esas alınıyor ve sigorta poliçesi bu beyana göre yapılıyor.


Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

 

DASK adına deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ya da 125 Alo DASK’ı arayarak hasar bildiriminde bulunabilirsiniz. Deprem sonrası oluşan hasarın bildirimi için en geç 15 günü içinde aşağıdaki bilgilerle haber vermek gerekiyor:
 

  • Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)
     
  • Güncel Tapu Bilgisi
     
  • Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderiminde kolaylık olması için)
     
  • Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya cep)
     

Deprem teminatı içeren başka bir sigortanız da varsa hasar bildiriminiz sırasında DASK’a bu konuda bilgi vermelisiniz.
 

Hasarınızın tespit aşamasının işleyişi:

  • Hasar ihbarının ardından olay yerine DASK adına görevli bağımsız hasar tespit uzmanları gelir. Bu kişiler sigortacılığın ilgili branşında deneyimli eksperlerdir.
     
  • Eksperlere olay yerinde yapacakları incelemelerde her türlü kolaylığın ve bilginin sağlanması, hasar tazmin süreçlerini hızlandırır.
     
  • Bu tespitlerin sonucunda belirlenen tazminat ödemeleri doğrudan DASK tarafından, hak sahibinin banka hesabına yaklaşık 1 ay içinde yatırılır.
     
  • Doğal Afet Sigortaları Kurumu, deprem sonrası hasar tespiti yapacak eksperlerin raporlarını uygun standartlarda oluşturabilmeleri için ek hizmetler sunar.
     

 

Hasar İhbarlarında Adres Kodunuz Önemli

 

1 Mart 2013'den itibaren zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde kullanılmaya başlanan Adres Kodu ile adres bilgilerinin hatalı ya da eksik ifade edilişinden kaynaklanan yanlış poliçe üretiminin önüne geçiliyor. Ücretsiz olarak alabileceğiniz Adres Kodu sayesinde değişen adres bilgileriniz otomatik olarak güncelleniyor.


Adres Kodu’nun en önemli yararı hasar tespit işlemleri sırasında hasarlı konutun yerini belirlemede kolaylık sağlıyor, hasar yönetimi daha hızlı gerçekleşiyor. DASK kapsamında olmayan binalar için yanlışlıkla poliçe üretilmesinin de önüne geçiliyor. Deprem sigortası poliçesini yeni alacaksanız ya da poliçenizi yenileyecekseniz Adres Kodunuzu da bilmeniz gerekiyor. Adresinizi doğru verdiğinizde Adres Kodunuz poliçenize otomatik olarak düşer.

 

Hasar Bildirimi için Adres Kodu ve Dask Poliçe No Sorgulama

 

Hasar bildirimi yapabilmek için ilgili poliçe numarası ya da adres kodu bilgisi gerekir. Bu bilgilerin bilinmemesi halinde aşağıdaki şekillerde öğrenmeniz mümkün.

DASK adres kodu sorgulama:

 

Dask Poliçe No Sorgulama:

DASK sorgulama aşağıdaki sayfalardan yapılabilir:

 

DASK’ın Kapsamı Dışındakiler

 

Hasarlarınızın karşılanmasını beklerken, göz ardı edeceğiniz DASK’ın ödemediği zararları öğrenmek gerekirse:

  • Zarar gören evinizdeki kiracı eşyaları alıp gittikten sonra birkaç ay alamadığınız kiranızı,
     
  • Evinizde zarar gören beyaz eşya, mobilya, değerli avize gibi taşınır mal ve eşyalarınızın kaybı,
     
  • Deprem sırasında ya da deprem sonrası gerçekleşen afet sırasında aldığınız bedeni zararlar,
     
  • Binanın deprem dışında kendi kusurunun yol açtığı hasarlar,
     
  • Enkaz kaldırma masrafları ve ölüm tazminatı gibi sonuçlar DASK kapsamına girmiyor.
     

Meskenin Zorunlu Deprem Sigortası’nın 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümlerden, tapuda kayıtlı ve mesken olarak inşa edilmiş binalar ve bu binalardaki iş yerlerinden, doğal afet nedeniyle devletin yaptırdığı meskenlerden ise Zorunlu Deprem Sigortası isteniyor.

Deprem sonrası karşılanacak olan teminat, her yıl inşaat maliyetlerindeki artış ve düşüşlere göre değişkenlik gösterebiliyor.

 

Sigortanın Tazminat Ödemesi Yapması İçin Konutun Tamamen Yıkılmış Olması mı Gerekir?

Hayır, Dask poliçe kapsamında hem tam hasar, hem de kısmi hasarlar sigorta bedeline kadar ödenir.

 

Dask Hasar Ödemesi Ne Kadar Süre İçinde Yapılır?

Başvuru sonrası tazminat tutarının kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasının ardından, tazminat ödemesi en geç 1 ay içerisinde yapılır.

 

Kredi ile Alınmış Konut Üzerinde Hala Banka İpoteği Varsa Tazminat Kime Ödenir?

Poliçe üzerinde ya da tapu belgesinde ipotek bulunması durumunda; ipotek koyan firma kabul ediyorsa tazminat ödemesi tapu ya da veraset ilamındaki hak sahibine yapılır. Firma kabul etmiyorsa ipoteği koyan firmaya tazminat ödemesi yapılır.
 

 

 


Tapudaki İşlerinizin Aksamaması İçin DASK Yaptırın

Tapudaki İşlerinizin Aksamaması İçin DASK Yaptırın

DASK Yaptırmamış Olmanın Tapudaki işlemlere Etkisi, DASK İçin Gerekli Belgeler, DASK Teminatları Nelerdir, Arsa Tapulu Binalar DASK Yaptırabilir mi

DASK Primi ve Sigorta Bedelini Hesaplama Önerileri

DASK Primi ve Sigorta Bedelini Hesaplama Önerileri

DASK Ödenecek Sigorta Bedeli Ne Kadar, İş Yerleri DASK Yaptırmalı mı, DASK Yaptırmazsanız Ne Olur, DASK Primlerinde Uygulanan İndirimler

DASK Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

DASK Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

DASK Sigortası Nedir, Teminatları Nelerdir, DASK Azami Teminat Tutarı Ne Kadardır, Nereler DASK Kapsamındadır, DASK Poliçesi Nasıl Alınır...