Gece Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Geceleri araba kullanmak, gece karanlığında görüş alanı azaldığı için gündüze oranla daha fazla dikkat gerektirmektedir. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki sürücülerin gece karanlığında görmeleri daha da sıkıntılı olduğu için araç kullanırken daha çok zorlanabiliyorlar. Güvenli bir yolculuk ve kaza riskini önlemek için gece araç kullanırken çok daha dikkatli olmak ve bazı konulara önem vermek gerekiyor.


Farlarınız Açık ve Ayarlı Olsun

Günün yerini geceye bırakmaya başladığı anlarda yani erken alacakaranlık saatlerinde farlarınızı açmanız yoldaki diğer sürücülerin aracınızı fark etmelerini ve aracınızı görmelerini kolaylaştırır.

Gece araç sürecekseniz ön ve arka farlar sinyal lambaları, camlar temiz ve ön farlar doğru açıda, doğru parlaklıkta olmalıdır. Ön farların açılarının yanlış olması diğer şoförleri rahatsız eder ve görüşünü engelleyebilir, sizin de yolu görmeniz açısından problemlere sebep olur. Ayrıca önünüzdeki aracın sürücüsünün görüşünü engellememek açısından uzun farlarınızın açık olmadığından emin olun. Karşı şeritten gelen bir araç uzunlarını yakmışsa, bu durumda parlamayı önlemek için yolun sağ kenarına bakın ve sürüşünüzü buna göre ayarlayın.


Takip Mesafenizi Artırın

Karanlıkta, diğer araçların hızlarını anlamak ve onlarla aranızdaki mesafeyi değerlendirmek daha zor olacağından gece araç kullanırken hızınızı azaltmaya ve takip mesafenizi arttırmaya önem verin. Fren yaptığınızda, ön farlarınızın aydınlattığı alanda durabilecek hızda olmalısınız. Havaların karardığı gece saatlerinde trafikteki trafik levhalarını, yayaları, bisikletleri görebilmek de çok daha zorlaşır bu nedenle temkinli davranmalısınız.

 

Yorgun ve Uykulu Araç Kullanmayın

Yorgunsanız ve uykuluysanız gece direksiyon başına geçmekten uzak durun. Yorgun kişiler gece araba sürmekte zorlanabilir, konsantrasyon kaybı yaşayabilir. Yorgun veya uykusuzsanız mümkünse yolculuğa çıkmayı erteleyin, erteleyemiyorsunuz sürüş esnasında mutlaka kısa molalar verin.

 

Camları ve Aynaları Temiz Tutun

Kirli aynalar arkanızdaki aracın ışığını daha çok yansıtacaktır. Bu nedenle aynalarınızın temizliğine önem vermeniz gerekir. Ön camınızın iç yüzeyine, iç camlara ve aynalara elinizle dokunmamaya özen gösterin, mikro fiber bez kullanarak temizliğini yapın.



Alkollü Araç Kullanmayın

Alkollü araç kullanmanın kaza yapma oranını daha da arttırdığı göz önünde bulundurularak hem kendiniz hem de çevrenizdekilerin güvenliği için ne gündüz ne de gece alkollü araç kullanmayın. Alkol, sürüş kabiliyetini ileri derecede azaltır, özellikle geceleri araç kullanmayı ve konsantre olmayı çok daha zorlaştırır. Alkol alacaksanız, kendinizi ve çevrenizi riske atmamak için kendi aracınızı almak yerine alkol almayacak bir arkadaşınızın kullandığı araç ile ya da bir taksi ile gidiş dönüşünüzü yapın. Alkol kullanımı kadar sürüş esnasında sürücünün sigara içmesi de gece sürüşlerini tehlikeye atan bir alışkanlıktır. Trafikte alkol sınırı hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarına Trafikte Alkol Sınırı Nedir? blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Online sigorta brokeri Koalay.com'dan ücretsiz kasko ve trafik sigortası teklifi alabileceğinizi biliyor musunuz? Aracınız için kasko teklifi almak için buraya, trafik sigortası teklifi almak için buraya tıklayın.

 


Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.

Sürücülerin Sorumlu Davranışları Kazaları Azaltabilir Mi?

Sürücülerin Sorumlu Davranışları Kazaları Azaltabilir Mi?

Sürücülerin sorumlu davranışları kazaları azaltabilir mi? Detaylı bilgi almak için tıklayın!

Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir?

Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir?

Güvenli sürüş teknikleri. Trafikte güvenli sürüş hakkında bilinmesi gerekenler. Güvenli sürüş kuralları.