Kaygan ve Karlı Yolda Araç Kullanmanın Tüyoları

Soğuk hava giderek kendini göstermeye başladı. Kar kapıda, uzmanlar ise alarmda. Fakat sakin olmakta fayda var. Çünkü yola çıkmadan alacağınız basit fakat dikkat edilmesi gereken önlemlerle güvenli bir yolculuk geçirebilirsiniz. Peki, kaygan yolda güvenli bir sürüş için aracınıza binmeden önce nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Sizler için tüm maddeleri derledik. Yazımıza göz atmadan kaygan yollara çıkmayın deriz.

 

Lastik Seçimi:

Doğru lastik kullanımı, kaygan yollarda yapacağınız yolculuk öncesi için dikkat etmeniz gereken en önemli kriterdir. Mutlaka kış lastikleri kullanılmalıdır. Yaz lastikleri gece – gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda, kış lastikleri ise gece – gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altındayken tercih edilmelidir. Bunun yanında, lastikler her gün kontrol edilmelidir. Havası inmiş lastiklerin havası yolculuk öncesi kontrol edilmelidir. Çünkü havası inmiş lastikler kaygan yolda kayma riskininizi arttıracaktır.

 

Akü Kontrolü:

Soğuk motoru çevirmek daha fazla enerji gerektirdiğinden akülerin de kışa girmeden önce kontrol edilmelidir. Eğer akünüzün şarj gücü azalmışsa şarj ettirmeniz ve kutup başlarını temizletmeniz arabanızın çalışmama riskiyle karşılaştırmaz.

 

Yakıt:

Yakıt kontrolü, yola çıkmadan önce kontrol edilmesi gereken en önemli ihtiyaçlarından biridir. Trafikte olası uzun beklemelere ve yolda kalmalara karşı az yakıtla yola çıkmayın. Yakıt sistemindeki nemin donmasını engellemek amacıyla, deponuza bir şişe buz önleyici katık ekleyebilirsiniz. . Yakıt deponuzun yarıdan fazlasının dolu olması borulardaki donmayı önleyecektir.

 

Cam ve Silecekler:

Sürüş esnasında görüş kalitenizi artırmak güvenli bir yolculuğu da beraberinde getirecektir. İyi bir görüş için camlarınızı temiz tutun ve sileceklerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Düzgün çalışmayan sileceklerinizi yenilemenizde fayda var. Yeterli miktarda cam silecek suyu bulundurmayı unutmayın. Ayrıca, donmuş cama asla sıcak su dökmemeli veya karla ovuşturmamalısınız çünkü bu durum camın çatlamasına neden olabilir. Camın buğulanmasını klimayı çalıştırarak daha hızlı yok edebilirsiniz.

 

Motor: 

Motor bakımı, kış aylarında önemini artırıyor. İyi çalışmayan bir motor kışın hiç çalışmayabilir. Bu nedenle motorunuzun bakımını iyi bir serviste yaptırmanızda fayda var. Motor yağını ve yağ filtresini de belirli sürelerde değiştirmek gerekir. Özellikle uzun yolculuklar öncesi, yağ değişimi yapmanız yararınıza olacaktır.

 

Lambalar: 

Tüm lambaları kontrol ederek çalıştıklarından emin olun. Buzlanma nedeniyle far ve stop lambalarının performansları düşer bu nedenle bütün lambaları temiz tutun. Görüşünüz azaldığında mutlaka farlarınızı yakın.

 

Yumuşak Sürüş Şart

Kaygan ve karlı yollarda güvenli otomobil kullanmak için  yumuşak sürüş kurallarına uymanızda fayda var. Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor.

 

  • Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.

 

  • Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın.

 

  • Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin. Kontra direksiyon hareketleriyle aracı izine döndürüp, toparladıktan sonra gaza basın.

 

  • Araç kayma halindeyse, kaydığı yönde direksiyonu çevirin. Araç izine girdikten sonra gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirin. İlk anda gitmek istediğiniz yöne direksiyonu döndürürseniz zaten kaymakta olan tekerlekler kilitlenecektir.

 

  • Fren yapıldığında ABS devreye girip, tekerlekler ve fren pedalını titretmeye başladığında panik yapmayın.

 

  • Tekerleklerin kilitlenmeye başladığı anda freni bir saniyeliğine bırakıp yeniden fren pedalına daha nazikçe basın.

 

Kaygan ve Karlı Yollarda Sürüş İçin Araçlarda Hangi Bakımlar Yapılmalı?

Aracınızın kışlık bakımında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Kaygan ve karlı yollarda güvenli sürüş için dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunmaktadır. Kışlık bakımda aracınızın yağı, cam suyu, fren balataları, bujileri, aküsü, antfriz ve aydınlatma elemanlarının kontrolü yapılmalı. Eğer bir eksiklik varsa ilave edilmeli, sorun varsa yenilenmelidir. Lastiklerin diş derinliği ve havası da mutlaka kontrol edilmeli.

 

Araçta bulundurulması gereken malzemelerin (zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampuller v.s.) kontrolü yapılmalı.

 

Kış Bakımı Yapılmazsa Neler Olur?

Zorlu hava koşullarında kış bakımı yapılmamış bir araçla yolculuk yapmak sürücü ve sürüş güvenliği açısından oldukça tehlikeli. Ayrıca kış bakımı yapılmamış bir araçtan istediğiniz verimi almanız da zor. Bakımı ihmal edilmiş araçlarda performans düşüklüğü görülürken, yakıt sarfiyatı da artırıyor.

 

Uzmanlar, kışlık bakımı yapılmamış araçların sabahları daha geç çalıştığını veya çalışmakta güçlük çektiğini ileri sürüyor. Örneğin motor suyunda antifriz bulunmayan araçların soğuk havalarda motor suyunda donma oluşabiliyor.

 

Kışa girmeden önce mutlaka trafik ve kasko sigortanızı da kontrol etmelisiniz. Süresi dolan sigortalarınızı yeniletip araç muayenelerini yaptırmalısınız. Araç sigortanızı internetten almayı düşünüyorsanız, bu anlamda hızlı ve pratik bir hizmet sunan Koalay’ı tercih edebilirsiniz. Koalay’da farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırarak bütçenize en uygun poliçeyi bulmanız mümkün. Koalay.com’dan HDI Sigorta, Güneş Sigorta, Sompo Japan Sigorta, Allianz, Zurich Sigorta, Aviva, Groupama, Ergo, Aksigorta, Raysigorta gibi çeşitli sigorta şirketlerinin ürünlerini satın alabilirsiniz.

 

Kışlık Araç Bakımı Neden Yapılmalı?

Havaların soğuması yol durumunu da etkiliyor. Soğuk havalarda kuru veya ıslak zeminlerde araç kullanmak çok daha zor hale geliyor. Bu durumda aracınızın kış bakımını yaptırıp yola çıkmak daha sağlıklı. Peki kış bakımının faydaları neler?

 

  • Kış bakımında lastik diş derinlikleri ve lastik havaları kontrol edilir. Lastiklerin diş derinliği ve havası yeterli ölçüde olmalıdır. Böylece araç buzlu ve kaygan yollarda daha iyi hareket edebilir.
  • Cam silecekleri yolu daha net görebilmenizi sağlar. Bu nedenle cam suyu ve sileceklerinin kontrolünü ihmal etmemek gerek.
  • Aydınlatma ve ampulleri de kontrol etmek gerek. Karanlıkta yolu ve arabanın içini rahat görebilmek açısından önemli.
  • Araçta bulundurulması gerekli malzemelerin kontrolü, yolda kalındığı durumlarda doğabilecek tehlikelerin önlenmesine yardımcı olur.

 

Kış aylarında aracınızda kış lastiği kullanmanız sürüş güvenliğiniz için önem taşımaktadır. Kış lastiği hakkında bilmek istediğiniz herşeyi Kış Lastiği Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
 

Anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinin sunduğu poliçe fiyatlarını 3 dakika içinde karşılaştırabildiğiniz Koalay’da, aracınız için en uygun trafik sigortası veya kasko teklifini seçebilir, anında satın alabilirsiniz. Koalay kredi kartı bilgilerinizi asla diğer firmalarla paylaşmaz ve kişisel bilgileriniz son teknoloji güvenlik sistemlerinin güvencesi altındadır.


Soğuk Havalarda Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk Havalarda Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk ve karlı günlerde, aracınızı çalıştırırken dikkat edeceğiniz birkaç yöntem ise aracınızın yolculuk boyunca dengeli ve güvende çalışmasına yardımcı oluyor.

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç kış bakımı nedir, nasıl yapılır, kış lastiği takmak, fren ve silecek kontrolleri, kışlık motor bakımı...

2024 Araç Muayene Fiyatları

2024 Araç Muayene Fiyatları

2024 Araç Muayene Fiyatları Ne Kadar, Egzoz Muayenesinin Ücreti Ne Kadar, 2024 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar, Araç Muayeneden Geçemezse Ne Olur?