Tuz Gölü civarında hepimize yetecek kadar yer var mı?

17 Ağustos 1999… Hafızalarımızda yer etmesini istemediğimiz ama hiç silinmeyen bir tarih! Bu büyük depremin yanı sıra 1999 yılında ülkemizde irili ufaklı toplam 8.699 deprem daha olduğunu biliyor muydunuz? (Kaynak: B.Ü. KRDAE Bölgesel Deprem - Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi) Oysa 2018 yılının ilk 3 ayında 6 bine yakın deprem yaşadık. Hatta geçtiğimiz yıl yani 2017’de ülkemiz, son 30 yılın en yüksek rakamına ulaşarak 34.009 depreme sahne oldu. Kimilerini hissettik, kimilerini duyduk, bazılarının farkına varmadık. Evet, ne yazık ki deprem kuşağı üzerinde yaşıyoruz.

 

Deprem, şiddeti arttığında hayatımızı değiştiren yıkıcı bir doğal afet… Ne zaman meydana geleceğini tam olarak kestirebilmek ise neredeyse imkansız. Herhangi bir yerde veya zamanda olabilir. Günümüzün teknolojisi, henüz depremin oluşumunu haber verecek bir erken uyarı sistemini henüz icat edemedi. Evet depremi engellemek mümkün değil ancak sebep olacağı maddi hasarları en aza indirmek mümkün…

 

Bir Türkiye Gerçeği

Ülkemiz, dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Topraklarımızın %42’si, birinci derece deprem kuşağında. Tarihte derin bir yolculuğa çıkacak olursak, 1900 yılından bu yana, kayıt altına alınan 90 büyük deprem bulunuyor ve resmi verilere göre 82.372 kişi deprem yüzünden hayatını kaybetmiş. Deprem bir Türkiye gerçeği olsa da ülkemizdeki her yerleşim yeri aynı riske sahip değil. Türkiye’deki deprem risk alanları 5’e ayrılıyor: 1. derece deprem risk alanı en sık depremlerin görüldüğü alanı temsil ederken, 5. derece deprem risk alanı ise depremin en az görüldüğü bölgeyi temsil ediyor. 1. derecede deprem risk alanı başta Kuzey Anadolu ve Güneydoğu Anadolu fay kuşakları boyunca uzanan sahalar ile Ege Bölgesi ve Göller Yöresi'ni kapsıyor. Deprem tehlikesinin en az olduğu 5. deredece deprem risk alanı ise Tuz Gölü ile Akdeniz kıyısı arasındaki sahayı içine alıyor. Risk oranları ülkemizin bölgelerinde farklı farklı, depremden korunmak için alınması gereken önlemler ise aynı.

 

Depremle Yaşamayı Öğrenmek

Bu önemlerin başında deprem bilinci geliyor. Nüfusumuzun %71’i deprem açısından en riskli bölgelerde yaşıyor ve afet sonucu yıkılan konutların %81’i deprem kaynaklı. Evet deprem gerçeğiyle yaşamalıyız ama ondan da önce her an depreme hazırlıklı olmalıyız. Zorunlu deprem sigortası DASK, bu konuda atabileceğimiz  en önemli adımların başında geliyor.

 

DASK ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, tsunami, heyelan ve infilak gibi afetlerin yol açtığı hasarlı sonuçlarda, tam ve kısmi hasarlı olup olmadığına bakılmaksızın zararlar hızlı bir şekilde tespit ediliyor ve karşılanıyor. Sağlam binalarda oturmak, depremden korunmak için temel prensip olduğundan, deprem sigortalı konut sayısının artırılması gerekiyor. Bu nedenle de günümüzde devlet kurumlarında yapılabilen birçok işlem sırasında DASK poliçesinin ibraz edilmesi gerekiyor.

 

DASK zorunluluktan öte, sizin ve sevdiklerinizin geleceğini güvence altına alan en temel önlemlerden biri. Üstelik DASK ücretleri her bütçeye uygun olarak düzenleniyor. DASK primleri konutun yapı şekline, bulunduğu arazinin durumuna, yüzölçümüne ve deprem riskine göre belirleniyor. Deprem sonrasında, sigorta sahibinin hasar başvurusunun ardından, yetkililer konutunuzu ziyaret ediyor, gerekli çalışmaların ardından ödenecek tazminatı belirleniyor. Depremde hasar gören binalarınızı inceleyen DASK Hasar Tespit Görevlisi’nin belirlediği tutar, kısa sürede hemen banka hesabınıza yatırılıyor. Sevdiklerinizle hayata, kaldığınız yerden çok daha güçlü bir şekilde devam etmeniz için…

 

Depremin size ve sevdiklerinize vereceği hasarları en aza indirmek yine sizin elinizde… DASK poliçenizi yenilemek ya da yeni bir DASK poliçesi satın almak için tıklayın, 

 

Geleceğinizi güvence altın alın.  

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,