Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

 

 

Trafik Sigortası Zorunlu mudur?

 

Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası sürücüler tarafından çoğunlukla karıştırılan iki sigorta türüdür. Aracına kasko sigortası yaptıran kişi, zorunlu trafik sigortasına ihtiyacı olmadığını düşünür ve çok büyük bir hataya düşer. Zorunlu trafik sigortasının amacı, karayolunda seyreden araçların karşı tarafa vereceği maddi ve bedensel zararları karşılamak olup; araç sahibinin kendisine veya aracına vereceği zararları karşılamaz. Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası, Türkiye’de trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması gereken bir zorunlu sigorta türüdür. Kendi aracınızı güvence altına almanızı sağlayan ve zorunlu olmayan ise kasko sigortasıdır .

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2017’nin Ocak ayında 21 milyon adet olan araç sayısı, 2022’in ilk çeyreğinde 5,1 milyona ulaştı ancak Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verileri trafik sigortasız araç sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizde trafik sigortası her araç için zorunlu olduğundan, yaptırılmadığı takdirde maddi cezalar söz konusu...

 

Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir?

 

2023 yılında ödeyeceğiniz trafik sigortası yaptırmama cezası 436 TL olarak uygulanmaya başladı. Buna göre cezasını 15 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri % 25 indirimden faydalanarak 327 TL ödüyor. Ancak trafik sigortası yaptırmamanın cezası bununla da sınırlı kalmıyor. Trafik sigortası zamanında yaptırılmazsa, araç sahibinin trafik sigortası basamağı herhangi bir kaza yapmamış olsa bile sabit kalıyor ve trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indirim hakkı kaybediliyor. Bununla birlikte zorunlu trafik sigortasını yaptırmama ve 1 yıllık poliçe süresi dolan sigortayı yenilememe durumunda, geçen her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Gecikme zammı %50 ile sınırlandırılmış.

 

Trafikten Men Edilme Cezası

 

Trafik sigortasını yaptırmayan sürücüleri bekleyen diğer tehlike ise aracın trafikten men edilme cezası. Trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da zamanında yenilememiş bir araç, trafik ekiplerince belirlendiğinde, araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men ediliyor. Araç sahibi aracını almak isterse öncelikle trafik sigortası poliçesini yaptırmak zorunda. Araç sahibi, trafik sigortasını yaptırırken hem gecikme zammına maruz kalıyor, hem de çekici ücreti ve aracın otoparkta kaldığı gün kadar, otopark ücreti ödemekle yükümlü oluyor. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğinizde, ödemeniz gereken toplam trafik sigortası cezası oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor. Bunun yerine trafik sigortanızı zamanında yaptırarak gereksiz uğraş ve maddi külfetten kaçının güven içinde aracınızı kullanın.

 

Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

 

Trafiğe yeni çıkacak sıfır araçlar ile 2. el alınan araçlar için, trafik sigortası poliçesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Aracını satan kişi noter satış sözleşmesi ile trafik sigortasını iptal ettirmeli ve kalan gün sayısı kadar prim tutarını iade almalıdır. Bu durumda satın alınan araç sigortadan düşeceği için aracın yeni sahibinin trafik sigortası yaptırması gerekir. Buradaki önemli husus şu: Aracın noter satışı tamamlandıktan sonra, satan kişi sigortayı iptal ettirse dahi, aracın mevcut trafik sigortası poliçesi 15 gün boyunca kullanılabilir. 15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilir.

 

Sıfır kilometre araç satın alınırken trafik tescil işlemleri yapılır ve araç ruhsatı hazırlanır. Ruhsat işlemleri sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce araç sahibinden, zorunlu trafik sigortası poliçesini ibraz etmesi istenir. Bu nedenle aracın trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Sigorta şirketleri, sıfır araçların trafik sigortası poliçelerini ruhsata ihtiyaç olmadan aracın motor numarası, şasi numarası ve modeli esas alarak düzenleyebiliyor.

 

Detaylı bilgi için “Araç Satın Aldıktan Sonra Sigorta Yaptırma Süresi Nedir” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaza Durumunda Maddi ve Manevi Tazminat Yükümlülüğü

 

Trafik sigortasına sahip olmamanın en büyük yükümlülüğü, bir kazaya karışmanız durumunda ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi, trafik sigortası herhangi bir kazaya karıştığınızda sizi 3. kişilere verebileceğiniz zararlara karşı koruyor. Olası bir kaza durumunda oluşan tüm maddi ve manevi zararlar, aracınızın trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Ancak, trafik sigortanız olmadan seyir halindeyken bir trafik kazası meydana gelir ve kazada kusurlu olarak kabul edilirseniz, ortaya çıkan tüm maddi ve manevi kayıpları kendiniz ödemek durumunda kalırsınız. Bu durumda araç masrafları, sakatlanma veya ölüm meydana gelmesi halinde, hastane masrafları ve manevi tazminat bedeli altından kalkamayacağınız kadar büyük olabilir.

 

Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir?

 

Trafik sigortasının belli bir yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıldır. 1 yıl dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. "Trafik Sigortası Yenileme" başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere bir gün bile poliçesiz trafiğe çıkmak yasaktır. Bu nedenle trafik sigortası poliçe yenileme gününüzü unutmamalı ve zamanı geldiğinde mutlaka poliçe yenilemenizi yapmalısınız. 

 

Eğer sigortanızı Koalay.com üzerinden yaptırmışsanız, zamanı geldiğinde sizi e-posta, sms yoluyla bilgilendiriyor, en doğru kararı verebilmeniz için kıyaslamalı ve kapsamlı olarak tüm teklifleri sizinle paylaşıyoruz. Böylece, sigortanızın yenilenme tarihine dair kaygı duymadan ve en uygun teklif için araştırma yapmanıza gerek kalmadan kolayca sigortanızı yenileyebilirsiniz.

 

Trafik sigortası ile en çok sorulan sorulardan biri de poliçe günü dolmadan yenileme yapılıp yapılamayacağıdır. Evet, poliçe süresi dolmadan yenileme yapabilirsiniz. Ancak mevcut sigortanız bitmeden yeni sigortanız aktif hale gelmeyecektir. Trafik sigortası yenilemenizi sigorta bitmeden yaptırsanız dahi, mevcut sigortanızın süresi dolmadan yenisi başlamaz. Gününden erken yenilediğiniz sigortanız, poliçenizin süresi bittikten sonra devreye girer.

 

Siz de kendinizi ve ailenizi büyük maddi yükümlülüklere karşı teminat altına almak için trafik sigortanızı Koalay.com’u ziyaret ederek yenileyin, 3 dakika içerisinde, kredi kartınızla en uygun fiyata sigortanızı online satın alın.

 


Trafik Sigortası Yenileme

Trafik Sigortası Yenileme

Farklı sigorta şirketlerinin trafik sigortası tekliflerini online karşılaştırarak, trafik sigortası poliçenizi komisyon ödemeden yenileyin!

7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

Trafik sigortası fiyatlarının son yıllardaki yükselişi, sigortasız dolaşan araç sayısını da artırdı. Geçen yıla göre sigortasız araç sayısı 1,6 milyon arttı!

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Poliçeyi Düzenlerken Yanlış Bilgi Verilirse Ne olur, Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi, Hasarsızlık İndirimi Nedir, Gecikme Durumunda Ceza Uygulanır mı?